Кралските пингвини са забележителни същества, които винаги сме искали да

Кралските пингвини са забележителни същества, които винаги сме искали да ...

Когато изпражненията на пингвините карат учените да се надрусат.


Кралските пингвини са забележителни същества, които винаги сме искали да видим на живо в естествената им среда. Оказва се обаче, че не е съвсем безопасно човек да се навърта около тях, особено когато са на цели колонии.
Остров Пебъл, пингвините и как може да си го купим
Райски остров за продан

За първи път от 150 години

Според датско научно проучване, публикувано в Science Direct, гуаното на кралските пингвини произвежда високи нива на азотен оксид около колониите им. Учените забелязват, че докато изучават колониите на кралските пингвини на атлантическия остров Южна Джорджия между Южна Америка и Антарктида, те в един момент започват да се чувстват като упоени, докато обикалят около изпражненията им. Главата им леко се замайва - все едно са надрусани, а при по-продължително излагане около екстрементите на пингвините, се появява и главоболие.

Наличието на азотен оксид в гуаното на кралските пингвини се обяснява с начина им на хранене - предимно риба и крил. И двете храни са с много високо съдържание на азот. След като се нахранят, азотът се отделя от екстрементите на пингвините, благодарение на почвените бактерии, които го превръщат в азотен оксид - мощен парников газ.
Снимка 480528

Азотният оксид всъщност има ефект, подобен на упойващия газ, използван от зъболекарите и е 300 пъти по-замърсяващ за околната среда от въглеродния диоксид.

Според професор Бо Елберлинг, който е ръководителят на проучването от катедрата по геология и управление на природните ресурси в Копенхаген, емисиите на азотен оксид не са достатъчни, за да повлияят на общия енергиен баланс на Земята. Той обаче е на мнение, че откритията им допринасят да се разбере повече за това как колониите на пингвините оказват въздействие върху околната среда около тях.
Втората най-голяма колония от пингвини е без хабитат
Втората най-голяма колония от пингвини е без хабитат

Императорските пингвини са спрели да се чифтосват

Източник: lifestyle.bg