Кралската шведска академия на науките връчи Нобеловата награда за икономически

...
Кралската шведска академия на науките връчи Нобеловата награда за икономически
Коментари Харесай

Нобелът за икономика връчен на Пол Милгръм и Робърт Уилсън за аукционите

Кралската шведска академия на науките връчи Нобеловата премия за стопански науки за 2020 година на двама икономисти " за рационализиране на теорията на аукционите и изобретяването на нови форми на аукциони ".

Удостоени са американците Пол Милгръм и Робърт Уилсън.

Аукционите са на всички места и засягат живота на всеки, като нови формати са прилагани за разпределение на радиочестоти, квоти за улов на риба, слотове за самолетни компании, квоти за парникови излъчвания и други. Откритията на двамата американци са в интерес на продавачите, купувачите и данъкоплатците по света , означават от Нобеловия комитет.

Двамата носители на влиятелната премия освен са изяснили по какъв начин работят търговете и за какво участниците на търг с е държат по избран метод, само че и употребяват теоретичните си открития за основаването на изцяло нови аукционни формати за продажба на артикули и услуги.

Наградата е наричана Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

BREAKING NEWS:
The 2020 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded to Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson “for improvements to auction theory and inventions of new auction formats. ”
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
Миналата година индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър за " пробен метод към битката с бедността ".

Съединени американски щати преобладават с премията за стопанска система, а американските икономисти са почти половината от лауреатите от началото на присъждането на премията (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в интервала сред 2000 и 2013 година учените от Съединени американски щати завоюваха или споделиха премията.

Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че премията не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала.

От 1969 година 51 награди са раздадени . Средната възраст на лауреатите е 67 години. 25 пъти са връчени единствено на един Нобелов лауреат. Две дами са получили премията.

Носителят на Нобеловата премия получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През предишния месец бе обявено, че

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм , само че тази година пандемията от ковид промени проектите на уредниците. Това е датата, на която умира създателят на нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896).

С днешното отсъждане завършва годишната Нобелова седмица. Миналата седмица бяха връчени Нобеловите награди за , , , и .

Очаквайте детайлности!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР