Кралицата на Великобритания Елизабет II е работодател на много хора,

...
Кралицата на Великобритания Елизабет II е работодател на много хора,
Коментари Харесай

Най-странните длъжности в британския кралски двор

Кралицата на Англия Елизабет II е шеф на доста хора, като някои от позициите звучат много необичайно към днешна дата.

Знаете ли, че има човек, който дава отговор за кралските лебеди? Или човек, който се грижи само и единствено за пощенските марки? Вижте повече във видеото от канала Royal News на VBOX7.

Докато четето този текст, може да се объркате в кой век се намираме, заради това службите са подредени по отношение на годината, в която са се появили за първи път, като стартират от най-старата.

Кралски занаятчия на шлепове – 1215 година

Да си отпред на кралските шлепове е по-скоро церемониална служба в наши дни. През XVIII век обаче нещата не са стояли по този начин, защото кралските особи са употребявали постоянно транспорт с шлепове по река Темза. Майсторът, отговарящ за шлеповете, управлява екип от 24 лодкари, които получават годишно заплащане в размер на 3,5 английски лири. Предполагаме, че при такава заплата, хората си имат и втора работа.

Управител на кралската конюшна – 1360 година

Уравителят на кралската конюшна е друга почетна позиция в кралския двор. Той би трябвало да участва наложително на всички церемонии, на които кралицата се появява на гърба на кон или в колесница, теглена от благородните животни. Също по този начин той носи отговорност за реда в кралските конюшни.

Маестро на музиката на кралицата – 1625 година

Тази роля се дава за интервал от 10 години, обикновенно на изявен музикант. Понастоящем тази служба се извършва от композитора Джудит Уир, назначена през 2014 година Преди нея честа е била за сър Питър Максуел Дейвис, който е прослужил полагащите му се 10 години. Длъжността е била отстранена за малко през 1649 година, когато монархията пада от власт, само че бива още веднъж възобновена през 1660 година Службата не изисква съответни отговорности, само че маестрото може да композира специфична музика за кралски събития. Така да вземем за пример, Уир е била ангажирана за основаването на нова версия на националния хим „ God Save the Queen”, особено за повторното заравяне на Крал Ричард III през март 2015 година

Кралски астроном – 1699 година

Кралски астроном към днешна дата е Мартин Рийс, барон на Лъдлоу. Той заема позицията от 1995 година насам, като функционалностите му са по-скоро представителни, само че въпреки всичко се чака да е разполагаем за съвещания по характерни тематики.

Кралски експерт по ботаника – 1699 година

Професорът по ботаника Стефан Блекмор заема длъжността от 2010 година Позицията е трансформирала естеството си през вековете, като от 1956 година се заема от хора, чиято пристрастеност е градинарството.

Скулптур на постоянна работа в интерес на Шотландия – 1838 година

Сър Джон Робърт Стийл е първият човек, заемал този пост. Едно от най-значимите му творения е скулптурата на дюка на Улингтън. Първото предопределение е направено от Кралица Виктория някъде към 1838 година, като службата става постоянна през 1921 година Настоящият кралски скулптур е Александър Стодарт, който работи основно по произведения от клей.

Гайдар на кралството– 1843 година

Позицията е основана от кралица Виктория през 1843 година Гайдарът би трябвало да свири под прозорците на кралицата всеки ден тъкмо в 9 сутринта за към 15 минути, когато тя се намира в резиденцията си в Бъкингамския замък, замъка Уиндзор, двореца Холирууд или в замъка Балморал. Това е доста влиятелна позиция, като единствено 15 гайдари са имали тази чест, откогато е основана традицията. В наши дни гайдар е Скот Метвен от състава „ Argyll and Sutherland Highlanders”. Паралелно с това, до 2002 година е съществувала длъжността Гайдар на кралицата майка.

Пазител на пощенските марки на кралицата – 1890 година

Кралицата не е огромен почитател на колекционирането на пощенски марки, за разлика от своя татко Джордж V. Въпреки това, тя съхранява голямата му сбирка и счита да я резервира. От 2003 година колекционерът на пощенски марки Майкъл Сефи заема тази служба, обикаляйки света за попълване на сбирката.

Инспектор на картините на кралицата – 1972 г

Дезмънд Шау-Тейлър е актуалният контрольор от 2005 година насам. Главното му обвързване е да се грижи за картините, висящи по стените на кралските дворци.

Пазач на лебедите – 1993 година

До 1993 година позицията е за един човек, който е трябвало да дава отговор за лебедите в река Темза. Оказва се обаче, че един чиновник просто не е задоволителен, заради това към него се прибавя и позиция, обвързвана с маркирането на благородните птици. Към наши ди тези длъжности се извършват от професор Кристофър Перинс и Дейвид Барбър. В предишното пазачът е трябвало регуларно да обезпечава лебеди за кралските банкети, само че в наши дни длъжността е обвързвана по-скоро с грижата за тяхното здраве.

Сержант, виновен за знамето на кралицата – 1997 година

До 1997 година насам позицията изисква всякога, когато кралицата не е в резиденцията си, знамето на Англия да бъде смъквано. Традицията се променя в годината на гибелта на принцеса Даяна заради обществено неодобрение, че фалгът не е свален в символ на печал. Така в наши дни фалгът се вее, без значение дали кралицата е вкъщи и се смъква на половина при гибел на член на кралското семейство или при разгласен народен печал. В наши дни длъжността се заема от кавалерийския сержант Нейтън Боуен.

Официален арфист на принца на Уелс – 2000 година

Длъжността е отстранена от кралица Виктория през 1871 година Тъй като арфата е значима част от уелската традиция, принц Чарлз възвръща традицията през 2000 година. От 2015 година Анна Денхолм извършва тази роля.

Кралски износвач на обувки – 2000 година

Един от чиновниците в градероба на кралицата е задължен да носи обувките ѝ, с цел да е сигурен, че няма да убиват на краката на нейно величество. Ако би трябвало да носите обувки с токчета всеки ден на 90-годишна възраст, то евентуално бихте оценили помощта на кралския износвач на обувки.

Върховен ножар

Едно от нещата, които кралицата не трябва да прави сама, е да реже месото, поднесено й по време на ястие. Тази позиция се предава по завещание.

Кралски часовникар

В кралските резиденции има над 1000 часовника, барометри и термометри, като нито един от тях не е електронен. Човекът, заемащ тази позиция, би трябвало да се грижи за всички тези реликви.

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ТОАЛЕТИ НА ХЕРЦОГИНЯ МАРКЪЛ

Дженифър Гарнър облечена като Меган Маркъл

Най-цветните тоалети на Кейт Мидълтън и един цвят, който в никакъв случай не е носила

Как се е обличала кралица Елизабет II, когато е била млада

Защо Меган Маркъл избира неутрални цветове, когато е в компанията на кралицата

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР