Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във

...
Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във
Коментари Харесай

Кралица Елизабет Втора направи историческо разкритие и проговори за...

Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във филм на BBC, съобщи Reuters. В него тя за първи път приказва за коронацията си преди 65 години.

Принц Чарлз е разказвал по какъв начин майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, до момента в който са го къпели като дете. Кралицата носи две корони - тази и Имперската корона, която поставя на публични събития. Такива са да вземем за пример откриването на годишната сесия на Народното събрание, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните проекти на държавното управление.

" Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, би трябвало да държиш речта високо. Защото в случай че се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне - сподели с усмивка Елизабет Втора. - Така че има някои дефекти на короните, само че другояче са много значими ".

Документалният филм демонстрира по какъв начин тя се взира с любознание и по-късно се усмихва, до момента в който потупва перлите, висящи от короната, тежаща един кг. Две от тях са купени от нейната съименичка кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите.

" Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не наподобяват доста щастливи в този момент. Повечето перли желаят да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е много тъжно ", сподели английската кралица.

Елизабет Втора беседва 1,5 часа с специалиста по коронации Аластър Брус.

" Не задаваш на кралицата директен въпрос, а правиш коментар, на който тя дава отговор ", изясни той.

Специалистът добави, че е останал с усещането, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е " доста практична " в отношението си към този вид кралски декорации.

Връщайки се към спомените от коронацията си, английската кралица сподели, че е имала усложнения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни влакна.

" Спомням си миг, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна ", добави тя.

Документалният филм, озаглавен " Коронацията ", концентрира вниманието върху 2 юни 1953 година, когато кралицата е коронасяна след гибелта на татко си, крал Джордж Шести, предходната година.



В продукцията са употребявани архивни фрагменти, които демонстрират децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава надлежно на 4 и 2 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР