Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във

...
Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във
Коментари Харесай

Ако се наведеш, вратът ти ще се счупи!

Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен в неделя.
В него тя за първи път приказва за коронацията си преди 65 години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Принц Чарлз е разказвал по какъв начин майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата коронана Св. Едуард, до момента в който са го къпели като дете.

Кралицата носи две корони - тази и Имперската корона, която поставя на публични събития. Такива са да вземем за пример откриването на годишната сесия на Народното събрание, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните проекти на държавното управление.

"Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, би трябвало да държиш речта високо. Защото в случай че се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне - сподели с усмивка Елизабет Втора. - Така че има някои дефекти на короните, само че другояче са много значими ".

Документалният филм демонстрира по какъв начин тя се взира с любознание и по-късно се усмихва, до момента в който потупва перлите, висящи от короната, тежаща един кг. Две от тях са купени от нейната съименичка кралица Елизабет I от династията на Тюдорите.

"Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не наподобяват доста щастливи в този момент. Повечето перли желаят да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е много тъжно ", сподели английската кралица.

Елизабет Втора беседва 1,5 часа с специалиста по коронации Аластър Брус.
"Не задаваш на кралицата директен въпрос, а правиш коментар, на който тя дава отговор ", изясни той.

Специалистът добави, че е останал с усещането, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е "много практична " в отношението си към този вид кралски декорации.

Връщайки се към спомените от коронацията си, английската кралица сподели, че е имала усложнения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни влакна.

"Спомням си миг, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна ", добави тя.

Документалният филм, озаглавен "Коронацията ", концентрира вниманието върху 2 юни 1953 година, когато кралицата е коронасяна след гибелта на татко си, крал Джордж Шести, предходната година.

В продукцията са употребявани архивни фрагменти, които демонстрират децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава надлежно на 4 и 2 години.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР