Кралица Елизабет Втора, най-прочутият монарх на планетата, ще премине в

...
Кралица Елизабет Втора, най-прочутият монарх на планетата, ще премине в
Коментари Харесай

Кралица Елизабет Втора отбелязва в неделя 70 години на престола

Кралица Елизабет Втора, най-прочутият монарх на планетата, ще премине в неделя историческия предел от 70 години на трона, само че към този момент рядко се появява пред обществеността, откогато през октомври започнаха проблеми със здравето ѝ, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Никой жив през днешния ден монарх не е бил на престола толкоз дълго.

Радостният ден 6 февруари е съпроводен за нея и с нотки горчивина; всекидневно тя го прекарва в усамотение в кралското имение Сандрингам. Защото 1952 година, когато 25-годишната тогава Елизабет се възкачва на престола, е и годината на гибелта на татко ѝ крал Джордж Шести, към който е прекомерно привързана. Той умира на 56 години от рак на белия дроб.

Няма признаци тази година нещата да стоят иначе. Не бе обявено за никакви обществени събития.

Деветдесет и пет годишната кралица, все по този начин извънредно известна след дългите години живот, напълно отдаден на короната, дискретно отпътува на 23 януари за Сандрингам - на 3 часа път северно от Лондон. По принцип тя остава там два месеца към празниците, само че тази година отсрочи пътуването поради мощно заразния коронавирусен вид Омикрон, почнал да се популяризира в Лондон през декември. Очаква се в околните седмици Елизабет Втора да живее в имението.

Властите анонсираха четиридневни тържества в цялата страна по случай нейния платинен празник при започване на юни. Британците посрещнаха с наслада новината.

"Trooping the Colour " - "парадът на знамената ", с който публично се отбелязва всяка година нейният рожден ден, ще постави на 2 юни началото на този дълъг празничен уикенд. В шествието ще се включат 1400 бойци, 200 коня и 400 музиканти. За 4 юни е плануван огромен концерт в Бъкингамския замък, а за 5 юни - 200 000 юбилейни банкети сред другари и съседи. Един от тях, в Уиндзор, наподобява ще бие международния връх за максимален пикник, събирайки близо 1600 участници.

Обявен бе и конкурс за сладкиши; в същото време планувана за 5 юни историческа реорганизация на 70-годишното царстване на кралицата, индиферентно минала през столетия и рецесии, ще сплоти английските обичаи, историята и изкуството на улични актьори.

Сандрингам - едно особено място

Според английския щемпел, откакто пристигнала в Сандрингам, Елизабет Втора се е настанила в Уд Фарм, а не в огромния палат. Именно в тази относително скромна и усамотена петстайна къща с аспект към Северно море се отдръпна през 2017 година нейният брачен партньор принц Филип, преди пандемията от коронавирус да го накара да се върне в Уиндзорския замък. Той умря през април предходната година. Филип обичаше да прекарва в Уд Фарм дните си в четене, изобразяване и разходки. Когато й бе допустимо, Елизабет Втора също на драго сърце водеше там живот, друг от обичайна кралска пищност.

Докато кралицата пътуваше за Сандрингам, бе публикувана фотография, показваща я седнала откъм гърба в един "Рейндж Роувър " и увила глава с копринен шал, щампован с птици.

Сандрингам постоянно е бил особено място за нея - там се отдръпна принц Филип, там е умрял татко ѝ, също и нейният дядо Джордж Пети, както и майката на Джордж Пети кралица Александра.

Откакто през октомври започнаха неизяснените ѝ здравни проблеми и лекарите настояха тя да ограничи активността си, обществените появи на кралица Елизабет Втора се броят на пръсти.

Последната бе излъченото в запис обръщение по случай Рождество Христово, отдадено значително на нейния "обичан Филип ". Тя показа какъв брой доста й липсват неговият "палав взор " и смехът му. Бракът им продължи 73 години.

Преди Елизабет Втора единствено двама монарси в историята са надхвърляли прага от 70 години на трона - френският крал Людовик Четиринайсети, властвал 72 години и 110 дни от 1643 до 1715 година, и кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (70 години и 126 дни от 1946 до 2016 г.).

Последните седмици не бяха лесни за нея. В средата на януари тя лиши от своя наследник Андрю, постоянно описван като неин любим, военните му звания и попечителства, затваряйки за принца всички порти за връщане към обществения живот поради гражданския развой против в Ню Йорк. Андрю е упрекнат в полово посягане преди 20 години върху малолетно момиче, което му пратил починалият педофил Джефри Епстийн.

Тази сянка тегне над празненствата във връзка юбилея, без които с наслада би предходна 95-годишната кралица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР