Кралица Елизабет II ще бъде погребана в понеделник в 19,30

...
Кралица Елизабет II ще бъде погребана в понеделник в 19,30
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II ще бъде погребана днес в Уиндзор

Кралица Елизабет II ще бъде заровена в понеделник в 19,30 ч. локално време (21,30 ч. по Гринуич) на частна гала в параклиса " Сейнт Джордж " в замъка Уиндзор в западните околности на Лондон, след държавно заравяне в понеделник сутринта, осведоми news.co.uk.

Държавното заравяне, първото след гибелта на Уинстън Чърчил през 1965 година, ще се състои в понеделник в 12.00 ч. в Уестминстърското абатство в наличието на повече от 2000 посетители, измежду които стотици задгранични високопоставени посетители и короновани глави.

Вратите на Уестминстър Хол ще бъдат затворени за гости в 06:30 ч., с цел да бъде квалифициран ковчегът на кралицата за преместване в Уестминстърското абатство, а в 08:00 ч. абатството ще отвори порти за гостите на погребението.

Процесия ще съпроводи ковчега от Уестминстър Хол до абатството. Шествието ще отнеме по-малко от 10 минути, а по маршрута ще се движат членове на Кралския флот и Кралската морска пехота. Ще участват към 200 музиканти, в това число музиканти и барабанисти от шотландските и ирландските полкове. След кортежа ще вървят крал Чарлз III и членове на кралското семейство.

На погребението ще приказват министър-председателят Лиз Тръс и Патриша Скотланд, общоприет секретар на Британската общественост. Архиепископът на Кентърбъри, преосвещеният Джъстин Уелби, ще произнесе проповедта.

След " Последния пост " - респект към починалите военнослужещи и дами от английската войска " - към 13,55 ч. ще има минута безмълвие в символ на респект.

След погребението ковчегът ще бъде пренесен с върволица през английската столица до арката Уелингтън на ъгъла на Хайд парк, където ще бъде трансфериран на катафалка.

Катафалката ще води ковчега до Уиндзор, до параклиса " Сейнт Джордж ", по " Дългата алея " - впечатляваща алея, която пресича имението до замъка, а церемонията по-късно ще бъде излъчена онлайн.

В 17:00 ч. в параклиса ще се състои религиозна работа, на която ще участват повече от 800 души, а времето преди погребението ще бъде непокътнато за околните членове на фамилията, без фотографи и камери.

Бижутерът ще смъкна императорската държавна корона, земното кълбо и скиптъра, които се намират над ковчега, и ще ги сложи на олтара.

Ковчегът на кралицата ще бъде положен в параклиса на крал Джордж VI - пристройка към основния параклис, в който се съхраняват бащата и майката на кралицата и прахът на сестра ѝ принцеса Маргарет.

 

Архиепископът на Кентърбъри ще произнесе благословията, която ще бъде последвана от химна " God Save The King ".

Ковчегът на принц Филип, който сега се намира в кралския палат, ще бъде пренесен в параклиса до този на кралицата.

На погребението ще участват президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Ще участват също турският президент Реджеп Тайип Ердоган и бразилският президент Жаир Болсонаро, японският император Нарухито за първото си пътешестване в чужбина след възкачването си на трона през 2019 година и даже саудитският принц Мохамед бин Салман.

Поканени са доста короновани глави, като принцът на Монако Алберт, испанският крал Фелипе VI, както и неговият татко Хуан Карлос I, който абдикира през 2014 година и в този момент живее в заточение в Обединените арабски емирства.

Кралица Елизабет II умря на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години ръководство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР