Крал Чарлз Трети отпътува днес от Шотландия за Северна Ирландия

...
Крал Чарлз Трети отпътува днес от Шотландия за Северна Ирландия
Коментари Харесай

Крал Чарлз III замина за Северна Ирландия, преди 43 г. ИРА уби братовчед на майка му

Крал Чарлз Трети отпътува през днешния ден от Шотландия за Северна Ирландия - финален стадий от обиколката му из Обединеното кралство, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Британската монархия провокира смесени страсти в Северна Ирландия, където има две съществени общности: протестнанти юнионисти, които се считат за британци, и римокатолици националисти, които се считат за ирландци. Това разделяне подхранва три десетилетия на принуждение, известно като Смутните времена, в които вземат участие паравоенни групи от двете страни и английските сили за сигурност и в които умират 3600 души.

Кралското семейство беше персонално наранено от насилието -  Лорд Луис Маунтбатън, братовчед на кралицата и доста скъп ментор на Чарлз, бе погубен от бомба на Ирландската републиканска войска през 1979 година Четвърт век след мирното съглашение от 1998 година в Северна Ирландия продължава да съществува надълбоко общностно разделяне.

Но в символ на това какъв брой надалеч е стигнала Северна Ирландия по пътя към мира, представители на Шин Фейн - главната ирландска националистическа партия, обвързвана по време на размириците с ИРА - ще участват на възпоменателни събития за кралицата и през днешния ден ще се срещнат с краля.  Председателката на Шин Фейн Мери Лу Макдоналд отдаде респект на 96-годишната Елизабет Втора след гибелта ѝ предишния четвъртък, като я назова " мощен бранител и съдружник на тези, които имат вяра в мира и помиряването ".

Президентът и министър председателят на прилежащата Република Ирландия също би трябвало да участват на панихидата в Белфаст, макар напрегнатите връзки сред Дъблин и Лондон по отношение на Брекзит. Откакто Англия напусна Европейския съюз през 2020 година, Обединеното кралство и Европейски Съюз спорят за комерсиалните правила за Северна Ирландия - единствената част от Обединеното кралство, която има обща граница с член на блока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР