Кражбите и контрабандата на лекарства, както и нарушаването на веригата

...
Кражбите и контрабандата на лекарства, както и нарушаването на веригата
Коментари Харесай

Искат криминализирана на контрабандата на лекарства

Кражбите и контрабандата на медикаменти, както и нарушаването на веригата на лекарствоснабдяването, би трябвало да бъдат криминализирани посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс. За това упорстват от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ). Съвместните акции на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ИАЛ са първите от години ефикасни дейности за пресичането на незаконните практики и разобличаването на закононарушителите, декларират от БАРПТЛ. От асоциацията на паралелните дистрибутори са безапелационни, че сходни закононарушения би трябвало да бъдат наказвани с цялата тежест на закона, защото все още нарушаването на веригата на лекарство доставяне може да бъде обект на наказания единствено в подтекста на данъчно и митническо нарушаване.

Решението не може да се търси посредством фантомни режими и ограничаващи описи, с които се преценява единствено спазващият разпоредбите бизнес. Нито една промяна на здравната нормативна рамка няма да докара до секване на кражбите и контрабандата с медикаменти в Европейски Съюз, в случай че не е предшествана от промени в наказателното право, акцентират от БАРПТЛ.

Асоциацията на паралелните дистрибутори неведнъж е уведомила законодателната и изпълнителната власт в свои мнения и оферти за нуждата от ефикасни промени в нормативната база. В свое отворено писмо до институциите и медиите от 20 март 2017 година БАРПТЛ сигнализира, че съществуват нерегламентирани практики, на които контролните органи в страната е належащо да извърнат внимание.

„ БАРПТЛ изцяло поддържа всички старания и дейности за застраховане на достъпа до медикаменти на българските пациенти. Ние сме за транспарантно и дейно работещо законодателство, а не за въвеждане на възбрана против самия експорт. Паралелната дистрибуция е единственият механизъм за конкурентна среда и контролиране цените на медикаментите на територията на Европейския съюз и би трябвало да бъде защитавана, толерирана и насърчавана. Членовете на БАРПТЛ извършват своята активност при цялостно съблюдаване на законите на Република България и в отбрана на публичния интерес “, декларират още в известието си до медиите от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР