Кражба на самоличност от дарителски кампании се използва за измама.

...
Кражба на самоличност от дарителски кампании се използва за измама.
Коментари Харесай

Измама: Подменят в социалните мрежи банковите сметки на дарителски кампании

Кражба на идентичност от дарителски акции се употребява за машинация. Призиви за помощ в обществена мрежа се копирани и популяризирани за събиране на пари, само че в банкова сметка, която не е на нуждаещите се. За това алармираха фенове на.

Две от пострадалите - Магдалена и Нефисе, са от Русе. И двете се нуждаят от финансова поддръжка за лекуване - Магдалена за 7-годишната си щерка Теди, а Нефисе - за себе си . Затова всяка от тях има лична страница в обществена мрежа, в която разгласява освен апелите за помощ, само че и резултатите от лекуването.

Преди два дни Магдалена получава сигнал от хора, които забелязали нещо необичайно.

" Казаха ми, че във Фейсбук се популяризира неверна обява, подправена, която е с погрешни данни за банковата сметка, по която се събират средства за лекуване на детенцето ми ", споделя Магдалена.

Тя почнала лично следствие. Така попада на голям брой изявления с апели за помощ на хора от разнообразни краища на страната. Едно име обаче се повтаря - титуляр на всяка банкова сметка е жена на име Софка, а шерването на изявленията е от един и същи мъж .

" Установих, че индивидът, който споделя изявленията има освен един профил във Фейсбук, а доста. От тях споделя доста изявления за доста хора, които действително имат потребност от средства, само че той събира средствата в негова лична сметка ", споделя Магдалена. " Една и съща е банковата сметка, името е на жена, допускам, че е неговата жена. Казва се Софка ", продължава Магдалена.

Тогава тя открива и още нещо - малко откакто споделянията от подправената банкова сметка стартират, постъпленията в сметката за щерка й внезапно спадат . Убедена е, че доста хора са се заблудили и вместо да оказват помощ за лекуването на детето й, превеждат дарения в непозната банкова сметка, без да знаят.

" Даренията за моето дете съвсем стопираха. На ден се получаваха някъде по 500-600, най-много по 800 лв. преди, а в този момент не повече 120 лв. дневно ", изяснява Магдалена.

Младата майка издирила Нефисе, тъй като вижда, че и от нейната страница има споделени изявления със същата банкова сметка и я предизвестява за протичащото се.

" Направил е скрийншот на моята обява и е коригирал банковата сметка ", споделя Нефисе.

Всяка от двете дами прави опит да се свърже с мъжа, който подозират в незаконна скица.

" В момента, в който той подвигна телефона, стартира да заплашва, че ще ни откри, ще ни възпламени къщата, ще ни прати група да ни пребият. След това го открих във Фейсбук, писах му, че ще подам сигнал в прокуратурата, последва блокиране ", споделя Магдалена.

И двете дами предизвестяват евентуалния лъжец да не се възползва от болката им, с цел да събира пари. Сигналите им към този момент се проверяват от полицията .

Огорчените от лъжливата скица предизвестяват всеки, който желае да помогне, да се свърже с тях, с цел да е сигурен, че не изпраща парите си на измамници.

Двете се надяват на правораздаване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР