Крахът на кариерата на Цветан Цветанов в ГЕРБ започна да

...
Крахът на кариерата на Цветан Цветанов в ГЕРБ започна да
Коментари Харесай

Разчистването след Цветанов в ГЕРБ тръгна от Пловдив

Крахът на кариерата на Цветан Цветанов в ГЕРБ стартира да води до последици във вътрешния живот на партията. Вчера кметът на Пловдив Иван Тотев разгласи, че няма да се кандидатира за трети мандат. Градоначалникът е един от учредителите на политическата групировка и от самото начало бе доближен на Цветанов. Той обявява отхвърли си часове преди провеждането на партийни събрания, на които щяха да се разискват кметски номинации. „ Ще си направя самоотвод, изрично съм решил. След 12 години в ръководството (заедно с мандата като областен кмет - б.а.) усещам отмалялост и нещо като бърнаут. Искам да си умря ", съобщи той. Тотев въпреки всичко подсигурява, че остава общински водач на ГЕРБ и ще продължи да работи за партията.

Отказът му е неочакван на фона на дългогодишната тактичност на ГЕРБ да издига опитни фрагменти на локалните избори, само че е предстоящ предвид на събитията през последната година. От известно време Тотев е цел на локални медийни и корпоративни офанзиви, което сподели, че против него са се надигнали мощни ползи. Падането на Цветанов, който куриозно го беше номинирал за трети мандат още предишното лято, усложни обстановката. Стигна се и до арест в локалната администрация поради корупция (задържан бе районният кмет Ральо Ралев). Отделно от това самият Тотев е клиент на Темида по съмнения в злоупотреби при градежа на зоопарка. На конгреса на ГЕРБ преди две седмици Бойко Борисов няколко пъти даде Пловдив като негативен образец, а за похлупак министър председателят си има различен локален любим - регионалният шеф Здравко Димитров. Всичко това сгъсти облаците над Тотев.

Именно Димитров е най-вероятният кандидат-кмет на ГЕРБ наесен. Преди 4 години той се яви като самостоятелен, което разцепи локалната конструкция и принуди Тотев да се яви на балотаж против претендента на " патриотите " Славчо Атанасов. Димитров пък бе краткотрайно изключен от ГЕРБ. Вчера Тотев отхвърли да разяснява дали би подкрепил губернатора или довереника си Георги Стаменов, който също е евентуален кандидат. Но пък съобщи, че ще работи за всеки, който бъде повдигнат от партията.

ОЩЕ РОКАДИ

Според разнообразни информации проблеми се чакат за още един кмет, доста непосредствен до Цветанов - великотърновския Даниел Панов. Засега негативно развиване за него няма. Почти несъмнено обаче ГЕРБ ще заложи на друго лице в Хасково. Кметът там Добри Беливанов от две години е в люта свада с Делян Добрев и хората му, които владеят партията на локално равнище. Възможно е кандидат-кметът да бъде заменен и в Ямбол, защото партията записва невисок резултат там на европейския избор (дългогодишен градоначалник от ГЕРБ е Георги Славов). За по-малките общини се знае, че разследваният Панайот Рейзи в Созопол и наказаният условно Марин Рачев в Септември са с нулеви шансове да бъдат издигнати още веднъж от ГЕРБ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР