Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността

...
Кръговата икономика и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността
Коментари Харесай

Търси се възможност за стимули за електромобили в следващия програмен период на ОП „Околна среда“


Кръговата стопанска система и чистотата на въздуха с акцент върху електромобилността ще са приоритет при подготовката на идващия програмен интервал на Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС). Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред депутатите от Комисията по околната среда и водите на Народното събрание на изнесено съвещание в Банско, проведено от ръководителя на комисията Ивелина Василева. Министърът срещна комисията с напредъка по осъществяването на ОПОС 2014-2020 година и с хода на подготовка на идващия програмен интервал.

Проблемът със замърсяването на въздуха ще продължи да е приоритет и в идващия програмен интервал на ОПОС, безапелационен беше министър Димов. Сега за задачата са заделени 111 млн. лева, които се насочват към седем общини. Тези средства няма да са задоволителни и по тази причина ние преглеждаме плановете като пилотни, тъй че след тяхната реализация да имаме съображение да настояваме да се обезпечи запас в идващия интервал, означи министърът. Той уточни, че съгласно изчисленията на Световната банка при подготовката на Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) между 480 млн. и 880 млн. лева ще са нужни за справяне с проблемите със замърсяването на въздуха. Освен за промяна на отоплителните уреди, ще опитаме да договорим средства за понижаване на замърсяването от автомобилния трафик посредством електрификация на обществения превоз, както и за стимулиране на семействата за закупуване на електрически автомобили, сподели министър Димов. На въпрос на ръководителя на комисията Ивелина Василева за търсене на спомагателен запас за ограничения за понижаване замърсяването на въздуха министър Димов уточни, че се търси опция за финансиране и по програма LIFE на Европейски Съюз, както и от държавния бюджет. Според него общините също би трябвало да имат своя ангажимент.

Кръговата стопанска система ще е в центъра на идващия програмен интервал, заяви още министър Димов. Целта е отпадъкът да се трансформира в запас и да се минимизира депонирането. Това изисква смяна в мисленето, въвеждане на нови технологии и взимане на стратегически решения. Ще се отвори необятно обсегът на програмата към повторната приложимост на строителни боклуци, на водата и на други запаси, изясни министърът.

Важно е по какъв начин ще се оправим в график с подаването на планове на 14-те консолидирани ВиК по ОПОС 2014-2020, с цел да може да защитим задоволително огромна сума за идващия програмен интервал и за възстановяване на водоснабдяването и пречистването на отпадъчните води, сподели министър Димов. На депутатски въпрос за финансирането на пречиствателни уреди за дребни общини от 2000 до 10 000 поданици, министър Димов заяви, че са изменени разпоредбите на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), като е дадена опция да се финансират и проекти  на дребни общини.

Управлението на зоните от европейската мрежа „ Натура 2000 “ също ще би трябвало да се подсигурява през идващия програмен интервал, с цел да се осъществят стратегиите и проектите, които се приготвят в настоящия, добави министърът. Трябва да забележим по какъв начин този интервал може да приключи с действителното оформяне на мрежата „ Натура 2000 “ и с повече теренна работа, а през идващия – да се финансират консервационни ограничения и да се подкрепят локалните структури, които се основават с измененията в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Министър Димов показа пред депутатите измененията в закона, с които се вкарва нов метод за ръководство на зоните от „ Натура 2000 “ с акцент върху локалните общности. Той планува основаването на нови структури, които да вкарат дейни ограничения за ръководство на зоните. В тях ще се включи по-широк кръг заинтригувани страни. „ От самото начало на мандата се пробвам да сложа локалните общности във фокуса на политиката по околна среда. Местните общности знаят най-добре по какъв начин да развиват своите региони. Целта на Закон за биологичното разнообразие е да даде повече благоприятни условия те да взимат решения “, сподели министърът.

Нено Димов осведоми депутатите за хода на осъществяването на ОПОС 2014-2020. През май 2017 година стартирахме с 3% изплатени суми и сертифицирани 1,3%. Към 1 януари 2019 година към този момент са изплатени 16% и са сертифицирани 15%, означи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР