Кръгла маса за бъдещата съдба на Централна минерална баня събра

...
Кръгла маса за бъдещата съдба на Централна минерална баня събра
Коментари Харесай

Кандидати за кмет на София обсъждаха бъдещето на Централната минерална баня

Кръгла маса за бъдещата орис на Централна минерална баня събра трима от претендентите за кмет на София: Мая Манолова - самостоятелна, подкрепена от Българска социалистическа партия и други партии, Борис Бонев - самостоятелен от гражданска организция " Спаси София " и Борислав Игнатов от " Демократична България ".

Организаторите от инициативния цивилен комитет " Термално-нормално " оповестиха, че са поканили Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, само че те не участваха на полемиката в Чешкия културен център.

Проявата не беше замислена като политическа, в нея участваха Тодор Кръстев, специалист на ЮНЕСКО и почетен член на Международния съвет за паметниците на културата, хидрогеолози от Българската асоциация по подземни води, представители на " Визия за София ", на Камарата на минералните води, на Асоциацията на екскурзоводите в България, на самодейност за културен квартал " КвАртал " и други

Сградата на Централната баня стартира да се строи през 1888 година с два интернационалните заема от 50 милиона лв. и е по-голяма от Княжеския замък. През 1986 година е затворена, с цел да се извърши ремонт, когато се намерят пари. Оттогава тя не работи, като южното й крило бе преустроено в Регионален исторически музей на София през 2015 година със 7 милиона лв., множеството обезпечени по европрограма, описаха биографията й уредниците от " Термално-нормално "..

Зам.-кметът Чобанов предходната година стартира нов план, който цели музеят да обхване и останалата част от банята, само че към този момент той е замразен, описаха в резюме биографията й уредниците.

" С пари от присъединителните фондове (за влизане в ЕС) се целеше да се избави постройката, а и да се усвоят парите ", изясни Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия за какво общината е избрала да има музей там. Мартин Заимов, някогашен подуправител на Българската национална банка и някогашен общински консултант, напомни, че тогава Българска социалистическа партия, а и десните партии в Столичния общински съвет са дали своят вот за музей в Централната баня.

Виргиния Захариева от " Термално-нормално " означи, че античната термална традиция на София би трябвало да се опази жива, тъй като тя е част от " европейския термализъм и от европейската еднаквост ".

Участниците в кръглата маса показаха увереност, че не всичко е изгубено и е значима позицията на претендентите за кмет по тематиката, " тъй като някой от тази маса може скоро да управлява общината ".

Манолова даде обещание интернационален конкурс за Банята

Мая Манолова първа изрази мнението си, че " банята би трябвало да е баня " и се зарече още в първата година на новия мандат кметът, " който и да е той " да отдели в бюджета средства за предпроектно изследване. Следващата крачка е да провежда интернационален конкурс за Централната минерална баня.

" Няма значение кой ще е кмет, никой няма да разреши другата част на банята да стане музей ", заключи тя.

Будапеща печели 40 млн. лева годишно, а София ги излива в канала, разгласи Бонев

Борис Бонев проучил, че столицата на Унгария Будапеща печелил 40 милиона лв. годишно от минералните си бани, а София " действително хвърля тези пари в канала ". Той ревизирал посещаемостта на музея, който бил 80-100 души дневно. Само в Хасковски минерални бани посещаемостта е 400 души дневно, акцентира той.

" Това е от нелепост. Столичната община потвърди, че като вземе неверно решение, не смее да си признае и да се поправи ", сподели Бонев. По мотив оправданието на настоящето общинско управление, че нямало инвеститорски интерес към Централната баня, той изясни, че " общинарите стоят в царските си тронове и чакат вложителите да дойдат и да им се молят ".

" От този нрав на ГЕРБ – да чакаш някой да свърши работата, а ти единствено да печелиш, загуби София ", заключи той и акцентира, че не е против музея, а против мястото, където е ситуиран. За него по-подходящо е експозицията да е в Царските конюшни.

" Поемам ангажимент Централната баня да се възвърне, а София да се нарежда като спа-столица на Европа ", даде обещание той.

Игнатов ще трансформира Банята в спа, само че и в топлоцентрала

Борислав Игнатов също даде обещание да развие " Банята като баня на международно равнище, тъй като има запас ". Неговата концепция е тя да бъде и топлоцентрала като оточните води след спа-процедурите да се вкарват в топлообменници. В тях ще се лишава топлото от водата и ще се употребява за отопление на доста прилежащи здания. Една от тях е общинското направление " Архитектура и градоустройство ", означи той. Според него и другите минерални бани в София би трябвало да бъдат и топлоцентрали, като по този метод ще се самоиздържат.

Игнатов е уверен, че наситеният с орнаменти интериор на Банята не е подобаващ за сегашните изложбени зали там, защото в допълнение пресищали усещанията и експонатите се губели. Той уточни Княжеският замък като най-подходящо място за музея, чиито експонати са най-вече от сбирката на цар Фердинанд и цар Борис III.

Игнатов съобщи, че в записанато в програмата на Фандъкова по тематиката - " ще възстановим второто крило на Централна минерална баня с интернационален конкурс " - няма ангажимент и не се схваща тя каква позиция заема за бъдещето на постройката.

Протодякон Любомир Братоев, който на кръглата маса представяше Асоциацията на екскурзоводите у нас, описа по какъв начин всекидневно непознатите туристи се възхищавали на безплатните чучури с минерална вода в центъра. " Когато посещаваме музея в банята, им описвам по какъв начин като дребен съм се учил да плавам там. Те не могат да се начудят по какъв начин банята в този момент не е баня ", сподели с усмивка Братоев.

Мартин Заимов заключи, че на кръглата маса са се обрисували три разновидността за бъдещето на Банята - да е за всеобщо посещаване, за задграничните туристи и за богати клиенти. Той насочи благопожелание към бъдещото общинско ръковдоство да си обясни кой път ще азвие преди да подхваща съответни дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР