Кръгла маса в МОСВ за проекторешенията за Пирин © Николай

...
Кръгла маса в МОСВ за проекторешенията за Пирин © Николай
Коментари Харесай

Министерство на околната вреда

Кръгла маса в Министерство на околната среда и водите за проекторешенията за Пирин

© Николай Дойчинов Още по тематиката
10 декара безпорядък в парк " Витоша "

Екоминистърът Нено Димов още веднъж сътвори проблем, в който не могат да се ориентират нито институции, нито жители
19 яну 2018
Боян Петров: Има рационално решение за Банско и ще го предложа

С нова смяна в проекта за Пирин известният планинар показва по какъв начин втората кабинка може да се построи, без да буди социална паника
17 яну 2018
Екоминистърът е отдръпнал заповедта си за изключване на парцели от парк " Витоша "

Въпреки че за изваждането на 10 дка частни земи има две решения на Върховен административен съд, Нено Димов е решил да го спре, до осъществяване на нова инспекция
16 яну 2018 Ако има административен пъкъл, то някъде в последните му кръгове несъмнено седи табелка с надпис " Министерство на околната среда и водите ". Представете си обстановка, в която притежавате земя някъде. Тя се оказва първо урбанизирана територия, след това парк, след това е реституирана в средата на урбанизирана територия, само че към момента парк. Прекарвате 14 години в опити да получите право да строите на нея. Когато съдът на две инстанции споделя, че можете, министърът на околната среда най-сетне издава заповед за това. И няколко дни по-късно я отдръпва, без да каже нито какво следва, нито какво ще направи (вижте текста за проблема в този линк).

Оставете всички други съображения - от чисто прагматична позиция това е една пета от живота на средностатистическия българин, прекарана в борба с Министерство на околната среда и водите. Една администрация не би трябвало да действа по този начин.

Това е същото министерство, което не може години наред да се оправи с дефектната концесия на Банско и което би трябвало да вкара предпазените зони от " Натура " на десетки места в страната, само че го е боязън да го направи към този момент десетилетие.

Проблемът е явен - там, където има мощни ползи или взривоопасни обстановки, Министерство на околната среда и водите не смее да прави доста. Затова пък там, където няма, то може да компенсира. Оттеглянето на заповедта на Нено Димов тази седмица за изваждането на 10 дка от парк Витоша, е показателно. Димов е длъжен от правосъдно решение, само че побърза да угоди на еколозите, тъй като в тази ситуация е безвредно - най-вече министерството да получи още един правосъден развой, който да продължи години. Тогава и Димов няма да е там, и обстановката ще е друга.

А в действителност казусът и с угаждането, и с мотаенето е еднакъв. Ако има ясни рамки, по които се случва даден развой, той е доста елементарно да бъде следен - и от жителите, и от вложителите, и от всеки. И е изключено да бъде занимателен 14 години. За да няма, значи по този начин е по-удобно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР