Кръгла маса в Бургас със стряскащи данни за ефекта на

...
Кръгла маса в Бургас със стряскащи данни за ефекта на
Коментари Харесай

Зам.-апелативен прокурор: И 70-годишни вече пласират наркотици

Кръгла маса в Бургас със стряскащи данни за резултата на дрогата върху младежите

Пласьори на опиати към този момент са и 60-70 годишни, това са обстоятелствата, шокира с изказването си зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.

Тя се включи в кръгла маса „ Наркотиците - риск за бъдещето “, ориентирана към това по какъв начин влие дрогата върху децата и техните родители. Дискусията в Морското Казино бе проведена от бургаски депутати от ГЕРБ, а домакини бяха народните представители Диана Саватева и Ася Пеева.

Водещи специалисти – представители на разнообразни институции, изнесоха стряскащи данни за използването на опиати измежду подрастващите, за зависимостите и психиатричните болести, които отключва най-много синтетичната дрога.

Според шефа на Областната полицейска дирекция старши комисар Калоян Калоянов няма растеж на използването на опиати, само че на тъй наречените пазар на дрога непрекъснатно излизат нови субстанции, които не са в листата на неразрешените и минава много време до момента в който това стане. Комисар Калоянов акцентира на нуждата от продан на информация сред полицията и прокуратурата от една страна и учебното заведение от друга.

„ Подрастващите като че ли от ден на ден осъзнават, че използването на опиати е сериозен проблем, че към този момент не е толкоз съвременно. Но контатът ни с учебните заведения е незаместим, необходим е продан на информация “, сподели Калоянов. Началникът на отдел „ Наркотици “ в ОД Министерство на вътрешните работи Бургас Христо Грудов заключи, че най-търсени си остават марихуаната поради относително ниската цена, тъй наречените друсан чай, доста настоящ в последно време и метаамфетаминът, прочут като пико.

„ Децата считат, че бирата не е алкохол, а канабисът не е опиат, само че бъркат. Освен зависимистти се развиват психотични проблеми. Всяко пето дете, вземало главно марихуана и синтетична дрога, развива психиатирчно заболяване “, сподели доктор Никола Зъбов от Центъра за психологично здраве.

Терапевтът Крисимир Иванов пък показа опит от работата си в клиниката в Суходол, като подчертава на феномена съзависимост в фамилията когато детето използва опиати.

„ Това е доста сериозена проблем и от здравна и от чисто човешка позиция. Затова не трябва да си заравяме главата в пясъка “, разяснява доктор Лорис Мануелян, зам.- кмет на община Бургас. Той посъветва родителите при проблематична обстановка бързо да търсят помощ от клинични психолози и психотерапевти, а да не чакат детето да се оправи единствено. Росица Димова от Общинския съвет по наркотични субстанции пък акцентира, че първата индикация, че нещо се случва с детето може да не е в фамилията, а в учебното заведение.

Експертът Станимир Жеков обясни пред аудиторията за какво и по кое време анаболните стероиди могат да бъдат палач.

В кръглата маса се включиха родители и шефове на най-елитните бургаски гимназии. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР