Краеведът Йордан Георгиев дарява реплика на Браилското знаме на Историческия

...
Краеведът Йордан Георгиев дарява реплика на Браилското знаме на Историческия
Коментари Харесай

Даряват реплика на Браилското знаме на музея в Монтана

Краеведът Йордан Георгиев подарява имитация на Браилското знаме на Историческия музей в Монтана. Трибагреникът, извезан през 1877 година от Стиляна Парашкевова, е считан за пърообраз на българското национално знаме.
Инициативата на Йордан Георгиев е осъществена с половингодишните старания на Йолина Йорданова, преподавател по история в ПГСАГ "Проф. арх. Стефан Стефанов " в Монтана. Тя е осигурила плата, както и художника, който е направил щампата на репликата на знамето.
Дарението ще бъде направено на 21 март в 11 часа в експозиционната зала на музея на ул. „ Граф Игнатиев” №3 с присъединяване на възпитаници от четвърто учебно заведение.
Браилското знаме е било квадратно. Върху зеления цвят на лицевата страна е извезан лъв с корона, а над главата му, върху белия цвят има надпис в полукръг „ БЪЛГАРИЯ “. Под лъва върху аления цвят е избродиран надпис: „ С Божия воля и със силата славнаго рускаго царя напред “. В долния външен ъгъл има извезано с дребни букви надпис „ Стилияна Ив.Парскевова Браила, 1877 година априлий”. Дръжката на знамето била доставена от Виена. Тя има бронзов накрайник, който съставлява православен кръст върху повален полумесец. Отстрани платът на знамето е със заплетени памучни ресни: с бежов цвят по бялата линия, зелени по зелената и червени по алената. Двата външни ъгъла приключват с пискюли. Ушито е от коприна, с размери 198 см. х 119 см. х 173 см., като външният му край е врязан под ъгъл на разстояние 85 см. Трите линии – бяла, зелена и алена, са ситуирани хоризонтално. Обяснението за подредбата на цветовете бащата на Стилияна Иван Петков дал по този начин: „ Бялото ще бъде от горната страна, тъй като бялото и България стартират с буквата “Б”. Горе бялото, горе България! “. Стилияна стартира работа през ноември. Бродира със златна сърма и дребни естествени перли, които били доставени от Виена върху плътна коприна, наричана тогава „ атлаз”. Всичко това се е правило в цялостна загадка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР