Крадците на лични данни от НАП опитвали да заметат следите

...
Крадците на лични данни от НАП опитвали да заметат следите
Коментари Харесай

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си ОБЗОР

Крадците на персонални данни от Национална агенция за приходите опитвали да заметат следите си – триели файлове и търсели способи да заличат писаното от тях в чатове. Това стана ясно, откакто от Специализираната прокуратура разпространиха още доказателства кои са причинителите на офанзивата, засегнала 5,1 млн. българи.

Както писа “Труд”, за похищението бяха упрекнати директният причинител Кристиян Бойков, чиновник на компанията “ТАД Груп” и подбудителите му – комерсиалният шеф Георги Янков както и притежателят Иван Тодоров. В момента Бойков и Янков са на независимост против гаранции от по 20 000 лева, а Апелативният спецсъд дефинира непрекъснат арест за Тодоров, написа "Труд ".
 Части от изтрития и възобновен файл в служебния компютър на Кристиян Бойков.
Днес от обвиняването разгласиха експертна информация, която сочи цялостно подобие сред писмото от “руския хакер” до пощата на “Капитал”, изпратено на 16 юли, ден след кражбата на данни от Национална агенция за приходите, с възобновен файл, заличен от служебния компютър на Кристиян Бойков.

Заключението на експертите е, че наличието на публицистичната поща и на изтрития файл е изцяло идентично. Това доказателство поддържа изцяло още едно – запис от камерата в офиса, снимала Бойков на 16 юли да праща писмо от “руския хакер” до публицистичната поща на Би Ти Ви. В същия час анонимният имейл стига до малкия екран.

Самият Бойков лъжеше пред същата телевизия, без да му трепне окото, че е почтен. Преди негов юрист отново там разгласи, че не клиентът му, а някой различен IT експерт е крадецът на данни.

Свидетели разпознават ограбеното от “ТАД Груп”:

Предлагаха да ни тестват и защитят

“Кристиян Бойков се показа като чиновник по IT-сигурност, а Георги Янков като търговски шеф на “ТАД Груп”. Предоставиха ни презентация на тяхната компания и ни споделиха, че биха могли да тестват нашата система за недостатъци и по-късно да ги отстранят, в случай че сключим контракт с тях”. Това са показания на очевидеца Р. И. – началник на осведомителните технологии в застрахователно сдружение.

Този и още двама очевидци на разпитите разпознават данни, откраднати от техните компании и открити от проверяващите в компютрите на Кристиян Бойков и “ТАД Груп”, излиза наяве от новите доказателства, публикувани от спецпрокуратурата.

“Представител на “ТАД Груп” е направил тест за сигурност на уеб страницата на сдружението ни изрично без наше познание и единодушие, явно, за да си натрапят услугите и да сключим контракт за осъществяване на проби за осведомителна сигурност”, акцентира в показанията си Р. П.

Той в детайли споделя по какъв начин на 25 юли 2018 година в отдела за поддръжка на клиенти на компанията му е получена писмо от притежателя на “ТАД Груп” Иван Тодоров. В него била посочена накърнимост на уеб страницата, даваща опция на трети лица да влизат с непознат профил и да получават данни, до които достъп би трябвало да имат единствено клиенти на компанията.

“До този миг не бях чувал за “ТАД Груп”, само че им написах механически аргументиран отговор”, разяснява Р. И,, който след това получил второ писмо с предложение за повсеместен тест на уеб страницата посредством сключване на контракт.Третият очевидец Б., който от 2015 година е шеф на отдел “Информационни технологии” във компания не познава нито Бойков, нито Янков, нито Тодоров, само че е безапелационен, че данните, открити при следствието са откраднати от неговото сдружение и клиентите му.

Запис от терасата:

Ако ни схванат, напряко оставаме без работа

Изпълнителният шеф Георги Янков и служителят З. М. са снимани от камерата на терасата в офиса да си приказват малко, откакто е задържан Кристиян Бойков.

Шефът пита З.А. дали има достъп до чата на Бойков в “Телеграм”, където хакерът е общувал с Атанас Чобанов от “Биволъ”, с цел да изтрият всичко. З. А. дава отговор, че няма пин код и ключова дума на Кристиян. В края на диалога служителят споделя: …загинали сме… в случай че ни схванат, напряко оставаме без работа”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР