Крадци атакуват контейнерите за стари дрехи на Българския червен кръст

...
Крадци атакуват контейнерите за стари дрехи на Българския червен кръст
Коментари Харесай

Игра на стражари и апаши заради старите дрехи на БЧК

Крадци нападат контейнерите за остарели облекла на Българския червен кръст (БЧК), ситуирани на паркингите на огромни вериги магазини в София. За да не ги разграбват и разхвърлят, стартира преместването им на нови местоположения. Това откри инспекция, направена от в. „ Монитор “.

„ Заради честите нападения се оглеждат нови места за пренасяне на тези, които в този момент са в кварталите „ Малинова котловина “ и „ Слатина “, сподели Антон Гичев – началник на отдел „ Разделно събиране на текстил “ в огромна компания, която работи в областта на разделното събиране и подаяние на текстил в директно съдействие с БЧК.

На процедура за контейнерите не е обезпечена защита. Разчита се на видеонаблюдението и пазачите на магазините, както и на бдителни жители.

„ Вече има няколко случая, в които защитата алармира Министерство на вътрешните работи, само че крадците се разбягват и съумяват да се измъкнат на служителите на реда. Това са хора от маргинализираните групи, в множеството случаи - малолетни “, изясни още Гичев.

Като различен проблем той уточни оставянето на торби и пакети с облекла край контейнерите, защото жителите не са съумели да ги натикат през отвора на капака.

Наблюдението демонстрира, че най-вече излишен багаж хората изхвърлят през месеците май и септември. Затова от компанията приканиха жителите да преценяват размера на пакетите и да не ги оставят край контейнерите, в случай че те не могат да влязат в тях.

От БЧК, които работят взаимно с нея, също приканиха жителите да слагат торбите с облекла и текстилни произведения в контейнерите, а не върху и отвън тях. Съдържанието им се събира два пъти седмично от компанията.

„ В момента са ситуирани общо 92 контейнера на територията на страната “, сподели Екатерина Борисова от Червенокръстката организация.

„ От тях 60 са в София, 18 са в Пловдив, 12 са във Варна, в Перник има 2 “, разясни тя.

Инициативата започва през 2016-а, като за трите години досега са дарени 1 929 875 кг.

През 2016 година са дарени 316 440 кг, през 2017 година количеството е 534 380 кг, а от началото на 2018 година дареният текстил е почти 994 055 кг. От началото на 2019 година досега са дарени 850 000 кг.

„ Тенденцията е последователно, след няколко години да се покрие територията на цялата страна. Следващите градове, които следва да обхванем, са Бургас и Стара Загора, само че това може и да не се случи до края на тази година “, сподели още Екатерина Борисова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР