Крачка към приемане на новото име на Македония. Парламентът в

...
Крачка към приемане на новото име на Македония. Парламентът в
Коментари Харесай

Македонският парламент с първа крачка към приемане на новото име

Крачка към приемане на новото име на Македония. Парламентът в Скопие утвърди късно нощес началото на процедура за смяна в конституцията, която ще разреши страната да новото име на страната. Това стана с 80 гласа " за ". Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева приветства решението и акцентира, че с него се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. По думите на министър Захариева, това е " единственото вярно и отговорно решение, което дава късмет за благополучие на всички жители в района. " Гръцкият министър председател Ципрас поздрави своя сътрудник Заев и назова резултата от вота " огромна крачка за нашия общ триумф ". В Брюксел също приветстваха решението.

След траяли няколко дни диспути, след закъснение на съвещанието с 10 часа, малко преди среднощ, болшинството депутати поддържаха конституционните промени.

Необходимият брой гласове беше събран, откакто осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от позицията на своята партия и гласоподаваха " за ". ВМРО-ДПМНЕ ги изключи от редиците си, а водачът ѝ Християн Мицкоски сподели, че миналият ден е бил " най-черният за демокрацията в Македония ". Премиерът Заев изрично отхвърли обвиняванията за отправяни закани и предлагани подкупи в подмяна на поддръжка за смяната.

Заев акцентира, че Народното събрание е последвал волята на македонските гласоподаватели, изразена на референдума и по този начин страната поема по пътя към участие в най-големите западни съюзи. Уреждането на разногласието за името с Гърция, траял три десетилетия, беше решаващото условия за присъединение на Македония в Европейски Съюз и НАТО.

С избор късно нощес се дава старт на процедурата за конституционна смяна, само че до окончателното утвърждение на поправките предстоят още гласувания.

На референдума предишния месец 90% от гласувалите утвърдиха промяната на името, само че изборната интензивност не доближи нужните над 50%.

Предстои Договорът от Преспа да бъде гласуван и в гръцкия парламент. Гръцкият министър председател Ципрас написа в туитър " Много значима крачка към спокойно и проспериращо бъдеще за нашите нации! "

В туит на македонски ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск също приветства резултата от гласуването като " голяма крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общественост ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР