КПКОНПИ видя сериозен корупционен риск в коцентрацията на ресурс и

...
КПКОНПИ видя сериозен корупционен риск в коцентрацията на ресурс и
Коментари Харесай

КПКОНПИ видя корупционен риск в многото ресурс при министри на ПП

КПКОНПИ видя сериозен корупционен риск в коцентрацията на запас и пълномощия в две министерства, ръководени от хора на Продължаваме Промяната и не съгласува предлагани промени в закон и разпореждания в чисто нов устройствен правилник. Изискването за такова координиране на предлагани от изпълнителната власт актове е категорично записано в закона за антикорпуционната комисия. 

Първото от оспорваното в този момент от КПОНПИ изменение е в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ). Предложените промени плануват прекосяването на дирекция „ Централно координационно звено “ от администрацията на Министерски съвет в тази на Министерство на финансите. В претекстовете на законопроекта не са посочени съответни причини за нуждата от препоръчаните структурни промени. Така препоръчана, законодателната смяна води до заплаха от занижен надзор върху процедурите по ръководство на европейски средства ", аргументират несъгласуването си от КПКОНПИ.

Според комисията се основават и  " предпоставки за безрезултатност и неефективност, което от своя страна, способства прояви на корупционен риск ". Поставя се под въпрос съответния надзорен механизъм, който министърът на финансите ще реализира при оферти режим на структурна промяна. Концентрирането на голям брой пълномощия в Министерство на финансите може да сътвори условия за корупционен риск, прибавят в претекстовете си от комисията и означават, че по " тези аргументи и с оглед отбрана на публичния интерес, КПКОНПИ  не съгласува  предложенията за изменение и допълнение ЗУСЕСИФ ".

Вторият отхвърлен от КПКОНПИ документ, е проекта на Устройствен устав на новото Министерство на нововъведенията и растежа (МИР). И в него от комисията са открили индикации, представляващи рискови зони за корупция.

" С плана на Устройствен устав на МИР, на новосъздаденото министерство се разпорежда ръководство и надзор на обилни средства, предоставени на България от Европейския съюз. Това включва ръководството на пет оперативни стратегии, както и осъществяване на действия по Националния проект за възобновяване и резистентност. Общият финансов запас за ръководство, без да се регистрират средствата по предходния програмен интервал, е в размер на  4 323 998 910   евро ", пресмятат от антикорупционната комисия.

Според нея, съсредоточаването на ръководството и контрола на забележителен запас от средства по голям брой стратегии в една дирекция в новосъздаденото министерство, " слага провокации както пред управлението на структурното звено, по този начин и пред осъществяването на стратегиите ".

В разбора на КПКОНПИ са посочени четири рискови зони за корупция. Едната е несъразмерно систематизиране на функционалности и отговорности. На второ място е маркирано " голословно нарастване на административния уред и непълен административен потенциал, което основава благоприятни условия за неефективно разходване на обществен запас (изразходване на повече от нужните средства за реализиране на упования резултат) ". Третата рискова зона е " неефективно ръководство на процеса, обвързван с правонарушенията при администриране на средства от европейски фондове, принадлежности и стратегии ", а последната посочена е " неосигуряване на задоволителна гласност на плана на Устройствения устав на МИР ".

Чрез оферти устав, министерството се трансформира в основно звено, ръководещо забележителен размер от европейски средства, без да са налице съответстващи на тези отговорности надеждни контролни механизми, настояват от КПКОНПИ. Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е избран за зам. министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите пък поставял  рискове във връзка с системата за надзор на всички равнища на ръководство на средствата от Европейски Съюз. Според антикорупционната комисия по този метод, министърът на финансите се оказва в позиция да дава наложителни методически инструкции на сертифициращите органи и одитните органи по отношение на ръководството на стратегиите, които са му подчинени.

В случая, Ръководител на Управляващия орган се явява министърът на нововъведенията и растежа (или член на политическия му кабинет, отговарящ за Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “), като той дава отговор за процесите по програмиране, договаряне, осъществяване и мониторинг на средствата, а надзор на осъществяването (чрез ИА ОСЕС) се реализира от министъра на финансите, чийто шеф на кабинет е обвързвано лице, по смисъла на ЗПКОНПИ, с министъра на нововъведенията и растежа ", настояват още от комисията.

И в двата случая КПКОНПИ установи голословно редуциране на периода за публични съвещания от 30 на 14 дни, което понижава времето на реакция на заинтригуваните страни и се нарушават правилата на неприкритост и и публично присъединяване при правенето на нормативни актове.

Оттам осведомят и, че осъщественият разбор на КПКОНПИ за определяне на индикации, предпоставящи благоприятни условия за корупционни опасности е изпратен на вносителите, както и ще бъде възложен на Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на ЕК (Directorate-General for Regional and Urban Policy, European Commission) – за сведение, и е оповестен на Портала за публични съвещания strategy.bg.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР