КПКОНПИ трябва да се закрие, призова Демократична България в позиция

...
КПКОНПИ трябва да се закрие, призова Демократична България в позиция
Коментари Харесай

Демократична България иска КПКОНПИ да се закрие заради Апартаментгейт

КПКОНПИ би трябвало да се закрие, прикани Демократична България в позиция във връзка поредицата от решения на Антикорупционната комисия по абсурда с парцелите на властта. Заключението на органа бе, че не открива нарушавания и спор на ползи в забърканите в т.нар. Апартаментгейт, който потегли от първокласния апартамент на Цветан Цветанов в столичния кв. " Изток ".

Ето по какъв начин Демократите разясниха тематиката:

" Последните решения на антикорупционната комисия по проблема с “апартаментите на властта ” – на министри, зам. министри, депутати от ръководещото болшинство – разкриват несъстоятелността на този орган.

За следващ път се разкриха систематичните проблеми при основаването и действието на комисията:

– липса на самостоятелност от ръководещото мнозинство;

– използване на повърхностни, селективни и официални инспекции за спор на интереси;

– липса на съответен стандарт за оценка на имуществото на проверяваните лица;

– показни обществени акции против неуместни за политическото статукво лица.

Комисията се употребява на първо място за предоставяне на индулгенции на ръководещите и техните другари от олигархията и реализиране на административна принуда по отношение на опозиционни политици и представители на бизнеса.

Наличието на пълномощия да употребява специфични разследващи средства без съответен парламентарен и правосъден надзор, трансформира комисията в комфортен инструмент за отбрана на “своите ” и гонене на “опозиционерите ”.

Несъобразяването на Комисията с решения на съдилищата, както и с европейски правни правила и стандарти е превърнато в преобладаваща институционална процедура.

Липсата на самостоятелни проверяващи пълномощия единствено затвърждава убеждението за фасадната функционалност на този орган – противодействието на корупцията остава единствено в наименованието на самата комисия. Очевидна е неналичието както на воля, по този начин и на визия и експертиза у ръководещите за действително противопоставяне на корупцията посредством решителна промяна на прокуратурата и по повод свръховластената фигура на основния прокурор.

За интервала на своето битие – от началото на 2018 година – комисията удостовери със своите дейности първичната теза на Демократична България – за рисковете и вредата от съществуването на този псевдо самостоятелен, само че действително поръчков орган.

КПКОНПИ би трябвало да бъде закрита. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР