КПКОНПИ е извършила проверка на декларациите за имущество и интереси,

...
КПКОНПИ е извършила проверка на декларациите за имущество и интереси,
Коментари Харесай

738 лица на високи държавни позиции не са декларирали доходи и имоти

КПКОНПИ е направила инспекция на декларациите за имущество и ползи, подадени през 2018 година, на 5 116 задължени лица, с годишна декларация; 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси; 400 задължени лица, с крайна декларация за имущество и ползи.

Проверката на имуществените заявления обгръща i техните съпруг/а, лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала, и ненавършилите пълноправие деца.

Проверени са лица, заемащи високи държавни длъжности : министри; национални представители; кметове, ръководители на общински препоръки и основни архитекти на общини; изпълнителни шефове и шефове на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за публичните поръчки за осъществяване на процедурите и подписване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които извършват функционалности на органи за финансово ръководство и надзор на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; шефове на държавни горски и ловни стопанства; ръководители и заместител - ръководители на държавни организации и комисии и други.
 Антикорупционната комисия изиска да вземе 13 млн. лева от Емилиян Гебрев  Нинова: Корупцията е в основата на неуспеха на това държавно управление, за две години - 9 оставки
От КПКОНПИ акцентират, че инспекцията е разкрила несъответствия при декларациите на хора от всички изброени нагоре длъжности .

При 738 души инспекцията е разкрила пропуски . Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и добити:

- дялови участия;
- приходи от трудови правоотношения;
- парични средства по банкови влогове и банкови сметки;
- дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро;
- притежавани имоти;
- участия в органи на ръководство или надзор на търговски сдружения, на юридически лица с нестопанска цел и осъществяване на активност като едноличен търговец.

Комисията е изискала от въпросните лица да подадат нови заявления, които да включват всичко. В резултат, на което:

- 637 задължени лица са подали коригираща декларация;
- 98 задължени лица не са подали коригираща декларация;
- 35 задължени лица са подали коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието;
- 3 задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието.

Комисията ще съобщи на Национална агенция за приходите документите от инспекцията си за лицата, които не са изпратили коригиращи заявления в посочения 14-дневен период и чиито несъответствия са в размер на повече от 5 хиляди лв..

Съгласно член 46, алинея 4 при открито противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 20 000 лева, Комисията приема решение за осъществяването на инспекция на имущественото положение на лицето, заемащо висша обществена служба, по реда на Глава десета от ЗПКОНПИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР