Козлодуй. Удължаването на живота на пети и шести блок на

...
Козлодуй. Удължаването на живота на пети и шести блок на
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира чиста енергия за българските потребители на достъпни цени

Козлодуй. Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е един от главните цели на държавното управление в енергийната област. Неговото осъществяване ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските консуматори. Това разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката . Тя е на посещаване в АЕЦ „ Козлодуй “, където ревизира осъществяването на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Ремонтните действия, които стартираха на 1 май, плануват и осъществяване на ограничения, свързани с повишение на топлинната мощ на оборудването до 104%.
Според енергийния министър, удължаването на живота на двата блока в атомната централа е доста сериозен запас за българската енергетика. Чрез него жителите и бизнесът ще могат и в бъдеще да употребяват чиста сила на налични цени.
Министър Петкова напомни, че лицензът за работа на пети блок към този момент бе продължен с 10 години от Агенцията за нуклеарно контролиране и в този момент следва това да се случи за шести блок. АЕЦ „ Козлодуй “ извършва плануваните за това ограничения напълно със лични средства. Централата е в чудесно финансово положение - облагата ѝ за предходната година е 167 млн. лева, а над 360 млн. лева са наличностите по банковите сметки на компанията, подчертава енергийният министър.
В АЕЦ „ Козлодуй “ министър Петкова разяснява и митингите на дребните ВЕИ производители, които настояват, че смяната в Закона за енергетиката, с която се отстранява двойното им субсидиране, не се ползва за всички. „ Този вид производители са били финансирани един път от Държавен фонд „ Земеделие “ и повторно – посредством преференциални цени на електрическата енергия им. Одитният орган на Европейска комисия регистрира, че това е свръхсубсидиране, което би трябвало да бъде отстранено. В резултат на това през 2015 година беше изменен Законът за енергетиката. По тематиката се произнесе и Конституционният съд, съгласно който измененията не опонират на Конституцията “, сподели енергийният министър. Тя напомни, че, в случай че двойното финансиране не е било отстранено, това е щяло да заплаши верифицирането на средствата от Държавен фонд „ Земеделие “. Според министър Петкова в идващите дни следва нова среща с производителите на сила от възобновими източници, с цел да бъде разискван въпросът още веднъж.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР