Козлодуй. Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително

...
Козлодуй. Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително
Коментари Харесай

Хранилище за радиоактивни отпадъци ще бъде изградено в Козлодуй

Козлодуй. Изграждането на Национално вместилище за радиоактивни боклуци е извънредно значимо за бъдещото развиване на българската нуклеарна енергетика. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на публична гала, с която бе даден старт на строителството на Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци. Символичната „ първа копка “ бе направена взаимно от енергийния министър и изпълнителния шеф на ДПРАО Дилян Петров на площадка „ Радиана “, намираща се в непосредствена непосредственост до АЕЦ „ Козлодуй “.
Министър Петкова акцентира, че построяването на хранилището е наложително изискване за развиването на нуклеарната енергетика в България. Тя напомни, че градежът на оборудването е залегнало и в актуалната стратегия на държавното управление за ръководство на Република България в интервала 2017-2021 година „ Изпълняваме целите си, а не остават единствено на хартия “, съобщи министър Петкова. По думите й при строителството ще бъдат спазени всички интернационалните стандарти и хранилището ще бъде едно от най-модерните уреди в Европа.
Проектът за създаване на Националното вместилище за Радиоактивни боклуци се извършва от Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ”. Съоръжението е предопределено за модифицирани и обезопасени радиоактивни боклуци, генерирани само на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско и средноактивни радиоактивни боклуци от индустрията, медицината и бита, боклуци, генерирани при извеждането от употреба на I-IV блок на АЕЦ „ Козлодуй ”, както и от активността на бъдещи нови нуклеарни мощности. В хранилището няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Капацитетът му е 138 200 куб. метра и се планува то да се експлоатира 60 години като през целия интервал ще се организира прецизен надзор, както на площадката на оборудването, по този начин и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.
За първия стадий от построяването е обезпечено безплатно финансиране в размер на 143 млн. лева от Международен фонд " Козлодуй " посредством Европейската банка за възобновяване и развиване. Очаква се да бъде въведено в употреба през 2021 година
Изграждането на Национално вместилище за радиоактивни боклуци е част от уговорките на България като страна-членка на Европейски Съюз, експлоатираща нуклеарни мощности. Германо-български консорциум „ Национално вместилище за радиоактивни боклуци “ ще построява първия стадий от НХРАО, който включва 22 кафези за погребение на радиоактивни боклуци. Водещ сътрудник в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании
На днешната алегорична първа копка на обекта участваха и зам.-министъра на районното развиване и благоустройство Валентин Йовев, зам.-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, депутати, представители на локалната власт, на Европейската комисия, фонд „ Козлодуй “ и Европейска банка за възстановяване и развитие.
Пред публицисти след формалната гала енергийният министър разяснява новите цени за транспорт на газ, оповестени от „ Булгартрансгаз “ и това, че промишлеността разгласи подготвеност за стачки, в случай че те влязат в действие. По думите й, в случай че новите цени за транспорт на газ, оповестени от „ Булгартрансгаз “, не бъдат въведени, има заплаха страната ни да влезе в наказателна процедура. Министър Петкова добави, че е насрочила среща за 30 август с представители на бизнеса, „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ и КЕВР. Тя означи, че новите цени за транспорт и за достъп би трябвало да бъдат в действие от 1 октомври, само че това, което бизнесът предлага и „ Булгаргаз “ счита за удачно е да се вкара един тестови интервал. „ Този тестови интервал съгласно бизнеса би трябвало да бъде в границите на 6 месеца. Нека на следващия ден да проведем срещата и да забележим какво демонстрират цифрите, тъй като аз имам вяра само и единствено на цифрите. Когато те приказват, всички останали би трябвало да замълчат “, акцентира министър Петкова.
По-рано огромните енергийни потребители (БФИЕК) обявиха, че имат подготвеност за стачки, поради новите цени, оповестени от „ Булгартрансгаз “. Бизнесът не е склонен с предлагания метод за установяване на цените за транспорт и достъп до газопреносната мрежа и предвижда, че това ще докара до фрапантно покачване на цените за достъп и транспорт до газопреносната мрежа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР