Козите са по-непретенциозни от овцете, ядат добре всяка трева, храстите

...
Козите са по-непретенциозни от овцете, ядат добре всяка трева, храстите
Коментари Харесай

Съвети при хранене на домашните кози

Козите са по-непретенциозни от овцете, ядат добре всяка трева, храстите могат да се употребяват като фуражи, съдържащи до 70% фибри. Тези селскостопански животни даже се хранят със сухи клони на шубраци и дървета, изключително върба, трепетлика, топола, бреза и липа.

Какво още би трябвало да знаем за храненето на домашни кози?

Два кг суха храна от клончета могат да заменят 1 кг ливадно сено. Освен храна от клони, козите с готовност ядат иглолистни „ смърчови лапи “, а при липса на сено - плява, обелки от картофи, боклуци от растителни артикули.

Това демонстрира, че във връзка с храната козите са непретенциозни и могат да употребяват такива фуражи, които не се употребяват от други домашни животни.

Козите, които имат висока продуктивност (около 5 кг козе мляко на ден) и се употребяват за чифтосване, би трябвало да получават фураж в размер, изчислен за кози със междинен рандеман от 3 кг мляко дневно.

През лятото хранене на козите е заето от пасищната трева, ​​през зимата храненето на козите се основава на сено, комбинирано с апетитен фураж (кореноплодни култури, покълнало жито или ечемик).

 Любимите храни на козите

Концентратите се употребяват като спомагателна храна за козите, дава се и костно брашно и сол. През лятото можете да подхранвате с всички типове зеленина и върхове от кореноплодите. Козите доста добре усвояват обемисти фуражи.

Козите обичат разнообразна диета и единствено при тези условия се усещат пълноценно. Хранителната дажба би трябвало да се състои от сочна и суха храна.

Храненето на козите не би трябвало да трае повече от два часа, тъй че козите да не разхвърлят храната. Когато пашата е на трева, покрита с роса, в която има доста млада детелина, може да се следи отичане на корема на козите.

На козите не би трябвало да се дава храна, съдържаща доста вода, или да им се дава подуваща храна (с изключение на следродилния период), защото влагата претрупва храносмилателния им тракт, коремът им се усилва, външният им тип се утежнява и е по-трудно от нормално майките да раждат.

Все отново козите се нуждаят от вода, само че те са задоволително хидратирани, изключително при паша в горещия сезон, когато могат да пият повече от 8 литра през целия ден.

Храната на бременни кози би трябвало да се състои от доброкачествено сено от детелина (люцерна) в композиция с съсредоточен фураж. Особено внимание би трябвало да се обърне на младите бременни кози на възраст под 3 години, защото физиологичното им развиване към момента не е завършило. Храненето на бременните кози би трябвало да става с нараснало внимание.

 Кози

Около 14 дни преди раждането, на козите би трябвало да се дава елементарно смилаема храна с прибавяне на запарка от ленено семе, което предотвратява запека и удобно въздейства върху резултата от раждането.

След раждането на козите би трябвало да продължите да давате елементарно смилаема храна. По-добре е да давате топла храна от трици и доброкачествено ливадно сено. Обикновено козите могат да се хранят по този начин на петия ден след раждането, според от положението.

В диетата постоянно би трябвало да участват сочните храни, които имат удобен резултат върху образуването на мляко. За този интервал е належащо да набавите нужните ресурси от кореноплодите авансово.

Правилното хранене на козата способства за нейното дългоденствие и подсигурява сполучливото размножаване на козите. Освен това би трябвало да създадете специфични условия за интензивно придвижване.

Тези условия би трябвало да бъдат обезпечени на козата в най-ранните стадии на нейния напредък и развиване. Наред с доброкачественото сено, овесът постоянно би трябвало да участва в диетата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР