„Който си има внуци, да си ги гледа“, казват младите

...
„Който си има внуци, да си ги гледа“, казват младите
Коментари Харесай

Гледането на внуците удължава живота

„ Който си има внуци, да си ги гледа “, споделят младите родители, оставят децата на бабите и дядовците им и отпрашват за Лисабон.

Повечето баби и дядовци в тази обстановка като цяло са умерено радостни. Да се грижим за дребни деца, когато таман си отпратил своите лични, може да е натоварващо занятие.

Да не приказваме за случаите, в които грижата не е „ ваканционна “, а ежедневна и е обвързвана с натоварения график на родителите или въобще отсъствието им от страната.

 баба и дядо Thinkstock

Каквато и да е повода, грижата за дребни деца когато си над 50 е натоварващо обвързване.

Едно скорошно изследване потвърждава, че който се грижи за дребни деца, живее по-дълго.

Децата оказват помощ на бабите и дядовците да се поддържат във форма – освен физическа, само че и ментална. Малките оказват помощ на огромните да не губят остротата на мозъка си, да са енергични и стимулирани да посрещнат идващия, и по-следващи ден.

 баба и дядо Thinkstock

Изследвани са близо 500 възрастни хора и е открито, че тези от тях, които се грижат интензивно за внуците си, са с доста по-малък риск от Алцхаймер и други дегенеративни болести.

Все отново създателите на изследването акцентират, че е значимо да не се прекалява и бабите и дядовците да не се натоварват напълно с грижата за децата.

Отговорността, умората и стресът от грижата за „ непознати “ деца може да се окаже пагубна за бабите.

 баба и дядо Thinkstock

Още повече, че и самите деца не е редно да бъдат оставяни прекомерно дълго в компанията на хора, по-далечни от тях с цели две генерации.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР