Който се смее последен, се смее най-добре. Дори и да

...
Който се смее последен, се смее най-добре. Дори и да
Коментари Харесай

Форматът в Първа лига: Победите са важни

Който се смее финален, се смее най-добре. Дори и да не е спечелил.

Сезонът в българското състезание завърши с доста трогателен и трагичен мач с голям залог. " Витоша " (Бистрица) оцеля в Първа лига, откакто на първо време вкара скъп гол в 123-ата минута за 2:2 против " Локомотив " (София), а по-късно завоюва с дузпи.

Сам по себе си това беше 35-ият мач от общо 37 през сезона, в който " Витоша " не стигна до успеха. Отборът от " Бистрица " трябваше да чака до 32-ия кръг, с цел да вземе първата си победа - 1:0 против " Черно море ", като приключи с 13 точки. Последваха три следващи загуби в плейофите за избавление. Тогава пристигна втората победа, реализирана с 2:1 против " Пирин " като посетител, и тя изпрати състава в решителния мач против " Локомотив ".

Така се видя, че две победи и един извоюван след дузпи мач са задоволителни за даден тим да обезпечи присъединяване си в елита (теоретично даже е допустимо тим да оцелее и без нито един извоюван мач). Това предизвика въпроси и мнения към формата в шампионата.


© LAP.bg

" Витоша " реализира скъпа победа с 2:1 против " Пирин "

Форматът, какъвто си го избраха

" Когато беше гласуван този формат, ние бяхме в Трета лига. Най-важното нещо е духът в спортиста, по тази причина останахме в групата ", сподели треньорът на " Витоша " Костадин Ангелов пред " Диема ".

Преди повече от две години БФС реши, че е пристигнало време да се тръгне по нов път и нае холандската компания Hypercube, която проучва детайлно българския футбол и проблемите му. След това компанията даде разнообразни оферти за вдишване в по-добра посока. След серия срещи и разисквания клубовете сами утвърдиха сегашния вид на шампионата.

Сложният му правилник породи мнения, само че с приключването на първия сезон БФС сложи добра оценка и разгласи, че няма никакви планове да прави промени. Планът на футболния съюз планува и идващият сезон да се организира при този формат, а по-късно да се вършат генерални заключения.

 За втора година
© LAP.bg

За втора година " Левски " изпита страстите от особеностите на променения формат

Вълнения до последно

В основата на формата е заложена концепцията допустимо най-вече срещи да са изпълнени със заряд и да няма " мачове без значение ". Това е и логиката седмият да провокира третия за мястото му в евротурнирите.

" Абсурдно е десетият да играе с третия за влизане в Европа. Но това е правилникът и би трябвало да го почитаме ", сподели треньорът на " Левски " Делио Роси. Думите му пристигнаха малко след безапелационния триумф с 4:1 против " Черно море ".

Сините за втора година изживяха от първо лице страстите, които предлага промененият формат на шампионата. Миналият сезон те бяха на прага да изтърван евроучастието си, само че направиха поврат при дузпите против " Верея ". Сега " Левски " още веднъж трябваше да търси наложителна победа, с цел да отбрани правото си да играе в Лига Европа.

" Анализът на данните на посещаемостта на българските игрища демонстрира, че българите обичат да вървят на мачове, в които изходът може да повлияе на изхода на шампионата. Върнете се към сезон 2012-2013, когато ЦСКА и " Лудогорец " се бореха за купата. Посещаемостта е брилянтна. Десетки проценти по-висока от в този момент единствено поради борбата за купата. Трябва да произведем шампионат, който може да има повече мачове с някакъв
залог, тъй като това има значение за един от трима почитатели ", сподели Питер Нювенхаус от Hypercube в изявление за " Капитал " през май 2016 година, когато форматът още не беше признат от клубовете.

Сега той е реалност и е в деяние. След привършване на сезона към този момент се знае, че през идващия в Първа лига ще има единствено една смяна - " Ботев " (Враца) ще заеме мястото на " Пирин ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР