Който не е поискал, той не е получил. Такава е

...
Който не е поискал, той не е получил. Такава е
Коментари Харесай

ВИП паспорти има за всички от сърце

Който не е изискал, той не е получил. Такава е обстановката със служебните паспорти, издавани от външното министерство, с които се пътува по-лесно в чужбина. По принцип те би трябвало да са облекчение за държавните чиновници, до момента в който те извършват функционалностите си. Де факто обаче са се трансформирали в привилегия и за куп други хора, която мъчно може да бъде предпазена с разумни причини.

Оказва се, че да регистрирате някаква организация - примерно Асоциация на българските тулупи, служебният паспорт ви е в забрадка вързан. В момента годен длъжностен паспорт ползва Българската астрологична асоциация. И това не е смешка.

След като ведомството на Екатерина Захариева даде на данните за служебните паспорти на " Сега " по Закона за достъп до публичната информация, очевидно пробвайки се да тушира абсурда, бодро разгласи, че ще постави завършек на злоупотребите с привилегии. Все едно тъкмо от ГЕРБ години наред не са ги толерирали.

Официалните данни, с които " Сега " разполага, сочат, че въпреки и Захариева да подреди инспекцията, тъкмо

 

по нейно време са издадени множеството от годните сега служебни паспорти.

 

В това число и на Българската астрологична асоциация, както и на федерацията по ММА, чийто началник през лятото оглави проправителствените контрапротести. Пак по нейно време Българският съюз по физкултура и спорт е получил служебни паспорти през 2019 година С такива документи, оказа се, предприемачът Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов напуснаха страната и в този момент се укриват в Дубай. Тези разкрития на " Биволъ " дадоха мотив Захариева да подреди проверка на специфичните паспорти. Ако с това не ни заблуждава в опит да се освободи от отговорност, излиза, че не е била наясно какво се случва в министерството. Което също, меко казано, не е добре за един министър. Заради паспорта на Божков Захариева и нейният заместител Георг Георгиев бяха разпитани от спецпрокуратурата предишния март. По тази линия на следствието повече нищо не се чу. Но при прокуратурата постоянно има опция това да се промени, в случай че изборите донесат смяна в политическата обстановка.

Захариева е вицепремиер и външен министър от 4 май 2017 година От листата на годните служебни паспорти единствено някои от тези на четири министерства, на основното мюфтийство и на ИА " Българска работа за акредитация ", които са издадени преди тази дата.

 

Още по-голям е абсурдът с дипломатическите паспорти.

 

С такива са разполагали омбудсманът, Българският футболен съюз, Българската банка за развиване, Агенцията за българите в чужбина и БНР. От Външно не разкриват длъжностите на хората с привилегии, само че може да се допусна, че това са шефовете. Всички тези паспорти, без омбудсманския, са били издадени по времето на Захариева.

В момента законът споделя още, че " служебни паспорти се издават и на лицата, на които се разпореждат съответни външнополитически задания - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целенасоченост и предложение на директния началник до ръководителя на съответната институция или организация, който насочва документално искане до дирекция " Консулски връзки " в Министерството на външните работи ". 

Дипломатически паспорти по закон имат президентът и вицепрезидентът, депутатите, министър председателят, министрите, областните шефове, чиновници на Министерство на външните работи с дипломатически сан, членовете на Конституционния съд, представляващия Висшия правосъден съвет, ръководителите на двете висши съдилища и основният прокурор и неговите заместници, директорът на Националната следствена работа и неговите заместници, управителят и подуправителите на Българската национална банка, ръководителят на Сметната палата и така нататък

 

Валидните служебни паспорти са 2959,

 

2121 от тях са на чиновници на Външно и фамилиите им. 

От министерството едвам в този момент, съвсем година след абсурда с паспорта на Божков и инспекцията, признават, че настоящият закон разрешава всеки работоспособен български жител да получи длъжностен паспорт, и оферират законови промени. " Практиката сподели, че това съображение се употребява за корист с право и с привилегиите, които дават този тип паспорти и най-много безвизовото пътешестване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождение от условието за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти ", се споделя в отчета към законопроекта.

Да ползваш връзки и привилегии е част от манталитета на българина. И евентуално ще трябват няколко генерации, с цел да се промени. Но в тази ситуация важи и приказката за баницата - не е вманиачен този, който я яде, а този, който му я дава. Властите очевидно имат интерес да поддържат тази привилегирована групичка с ВИП паспорти. Ако надвисне скандал, поразчистват няколко, след това всичко се връща постарому. И в този момент никой не приказва за отнемането на паспортите на астролози и физкултурници.

Скандалът с ВИП паспортите е просто още едно чудовищно доказателство, че не живеем в правова страна, а в разграден двор, който от десетилетия действа в два режима - за наши и ваши. Предложенията за промени бяха оповестени, когато се разбра, че абсурдът ще стане обществен. Това не е опрощение, а замитане. Да не приказваме, че не е ясно дали поправките въобще ще бъдат признати. Така както продължаваме да продаваме български паспорти на несъществуващи вложители - две години, откакто управляващите обещаха на Европейски Съюз, че тази процедура ще спре.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР