Който надраска паметник е престъпник, каза днес пред БНТ председателят

...
Който надраска паметник е престъпник, каза днес пред БНТ председателят
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Който надраска паметник е престъпник

Който надраска монумент е нарушител, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов. Изказването му беше в отговор на въпрос, какъв човек е този, които драска по Паметника на руската войска.

" Паметници не трябва да се драскат, тъй като монумент идва от памет. Никой не може да задраска историята ", заключи Рашидов.

През седмицата той предложи корекция в Закона за културното завещание, с която десетократно се подвигат глобите за посягане върху монументи на културата с национално и международно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО, оповестиха от комисията.

Предстои второ четене на поправките в Закона за културното завещание, където този текст ще бъде прегледан и гласуван. Повод за предлагането е вандализъм в пещерата " Магурата ".

" Рисунките в " Магура " са унищожени окончателно. Това е ужасно закононарушение. Унищожена е многовековната история на една нация. Влиза някакво петно и остава безнаказано. Националната история не може да се унищожава безсистемно ", изясни през днешния ден Рашидов.

Вчера той изиска и инспекция на допустимо увреждане на Белоградчишките скали от техници, които инсталират прожектори. Няколко часа след сигнала на Рашидов министърът на културата Боил Банов подреди инспекция.

В изявлението пред Българска национална телевизия Вежди Рашидов загатна, че Бойко Борисов би трябвало да постъпи като почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, като даде път на младите в ГЕРБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР