Който иска вкусна лютеница и убав маж, да ги търси

...
Който иска вкусна лютеница и убав маж, да ги търси
Коментари Харесай

Убав маж и вкусна лютеница – само в Логодаж

Който желае вкусна лютеница и убав маж, да ги търси в село Логодаж, стана ясно през днешния ден в благоевградското село, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

В Логодаж се организира първият по рода си фестивал на логодажката лютеница.

„ Сладката лютеница става от печени чушки, домати, кромид и моркови “, изясни Дафина Бойчева, сърцето на фестивала. Тя бе безапелационна, че не са нужни никакви подправки с изключение на захар, сол и олио.

А ароматът на печените чушки е усетен отвъд границата-в северно-македонското село Звегор. Съседите подкрепили фестивала с техни чушки, щото тук в Логодаж годината отива на сушава.

„ Направихме две дози класическа и една с „ бърза лютеница “, всичко е с натурални селски артикули “, похвали се Бойчева.

От микрофона пък локалните баби самодейки твърдяха, че неповторимият усет на логодажката лютеница се дължал с разсичането й на няколко пъти с нагорещена до алено маша.

Селото преди граничен пункт „ Ст. Лисичково “ е известно и с пърженицата си, зелника, свинското с кисело зеле, и десерта от тиква.

От изпетия от логодажките баби химн на селото стана ясно, че която желае убав маж /хубав мъж – бел.ред./, да го търси единствено в Логодаж.

Десетки се подредиха да си получат и захапят лакомо филията намазана с лютеница. А я приготвяха освен дамите, само че деца и мъже.

Празникът продължава с музика, песни и търг за бурканчето с най-хубавата домашна лютеница.

А най-евтино излиза, в случай че си я приготвиш с домашно създадени артикули.

А който искаше да го дават по ТВ по какъв начин яде филия с лютеница, заставаше зад рамката на един от дълго време старомоден соцтелевизор „ Електрон “.

А с изключение на убавите маже и лютеницата, селото се слави и със своя акцент. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР