Който и да спечели конфликта в Украйна, САЩ ще загубят

...
Който и да спечели конфликта в Украйна, САЩ ще загубят
Коментари Харесай

Стратегията на САЩ търпи провал

Който и да завоюва спора в Украйна, Съединени американски щати ще изгубят стратегически. Русия в този момент ще построи по-тесни връзки с Китай и други страни от евразийското пространство, в това число Индия, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив. Тя дефинитивно ще загърби европейските демокрации и Вашингтон. Точно както президентът Ричард Никсън и Хенри Кисинджър изиграха. " Картата на Китай " по време на студената война, с цел да изолират Съветския съюз, Владимир Путин и Си Дзинпин ще изиграят своите карти, с цел да сдържат световното водачество на Съединени американски щати.

Знаейки, че е изгубила опцията да доставя огромни количества енергийни запаси на Европа, Москва напълно разумно реши да усили доставките на изкопаеми горива за Азия, на първо място за Китай и Индия. От началото на военния спор в Украйна Русия се трансформира в главен снабдител на нефт за Китай, измествайки Саудитска Арабия. Русия ще може да усили доставките на гориво за Китай единствено в лимитирана степен заради незадоволителния потенциал на тръбопровода. В момента има единствено един нефтопровод, който отива към Китай (ESPO).

И един настоящ газопровод, наименуван „ Силата на Сибир ". Тръбопроводните доставки на петрол и газ допълват доставките с танкери до континенталната част на Китай.

Укрепването на енергийните връзки ще помогне на Русия и Китай да се сближат и да станат стратегически съдружници на Евразийския континент и тогава другарството им в действителност ще стане.безгранично*. С съдбоносен енергиен снабдител на гърба си Китай безспорно ще има повече стратегическа независимост на деяние, с цел да се опълчи на Съединени американски щати и техните районни съдружници в Индо-Тихоокеанския район. И всичко това ще е в ущърб на западните демокрации.

От началото на спора в Украйна Русия също доста разшири енергийните си връзки с Индия. Според Центъра за проучване на силата и чистия въздух.Индия се е трансформирала в главен покупател на товари с атлантическо гориво, от което Европа към този момент не се нуждае*. Преди началото на спора в Украйна Индия съвсем не купуваше съветски нефт. Сега тя внася над 760 000 барела на ден. Увеличените продажби на съветско гориво за Индия ще имат гибелен резултат върху опитите на Съединени американски щати, Австралия и Япония да въвлекат Делхи в орбитата на демокрациите от Индо-Тихоокеанския район.

Индия, която е най-голямата народна власт в света, в действителност заема неутрална позиция във връзка с съветската инвазия в Украйна. В Организация на обединените нации тя се въздържа при гласоподаване на резолюции, осъждащи съветските дейности е Украйна, и отхвърля да упрекна Русия за офанзивата. Но неприятните вести за Запада не стопират дотук. Индия не е единствената страна, която се въздържа да одобри резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждаща бойните дейности на Русия в Украйна. Други 34 страни отхвърлиха да застанат на страната на Запада. Две трети от популацията на света живее в страни, които се въздържат от наказание на Русия. Дори Мексико, което граничи със Съединените щати, отхвърли да осъди Русия и да се причисли към антируските стопански наказания.

Западните енергийни наказания имаха до известна степен противоположен резултат, причинявайки инфлация и спирания на доставките. Те се оказаха толкоз съществени, че Брюксел през днешния ден не може да преодолее икономическите последствия. Европейски Съюз даже безшумно разгласи облекчаването на някои антируски енергийни наказания, с цел да стабилизира пазарите на горива. Западът се оплаква, че Русия е трансформирала е оръжие износа на нефт и газ, само че в действителност Брюксел и Вашингтон първи подвигнаха енергийния меч, като оповестиха желанието си да спрат енергийните доставки от Русия незабавно след началото на военния спор.

От друга страна, Съединени американски щати носят непропорционална тежест от поддръжката за Украйна спрямо други членове на НАТО, като се изключи балтийските страни и Полша. До 20 май 2022 година Съединените щати са доставили или са дали обещание да доставят военна помощ на стойност 54 милиарда $ на Киев. На второ място е Англия, надалеч зад Америка, с 2,5 милиарда $ помощ. Следват Полша (1,62 милиарда) и Германия (1,49 милиарда).

Ако Съединени американски щати продължат да се крият в историческите предпоставки, довели до основаването на НАТО през 1949 г, обстановката с военните запаси и капацитет на Съединени американски щати, които са на привършване, ще се утежни още повече. Съединените щати към този момент не са единствената преобладаваща мощ в света. Рано или късно системата от американски съюзи ще би трябвало да промени салдото на натоварването, с цел да се оправи с действителностите на превръщащия се в многополюсен свят.

източник: Рамон МАРКС, интернационален анализатор от Ню Йорк
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР