Kойто го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин,

Kойто го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, ...

Какво лекарство да пием, когато ни ухапе кърлеж?.

Kойто го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик. Такъв съвет даде в ефира на БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, докато говореше за западнонилската треска.
По темата с тази треска, професорът предупреди, че комарите хапят и през тениска, така че който иска да се опази истински, трябва да сложи поне две, което е немислимо в лятната жега. Той препоръча като естествени репеленти против комарите лавандулата и ментата.
Според цитирана от експерта статистика, в цяла Европа има 46 случая на западнонилска треска през тази година – говорим обаче за фаза на болестта, при която има явни симптоми, защото в огромен процент от случаите тя протича без никакви видими симптоми и усложнения. 9 са били в Гърция, като там има четирима починали, един човек е починал и в Румъния.
Интересен исторически факт е, че в България западнонилската треска е открита за пръв път през 60-те години на XX век.
По отношение на ентеровирусите, които причиняват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев заяви, че е най-важна хигиената на ръцете. Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси, а да ползват кърпички с хлорхексидин.

Източник: actualno.com