Койкенхов, паркът, известен като една от най-красивите ботанически градини в

...
Койкенхов, паркът, известен като една от най-красивите ботанически градини в
Коментари Харесай

Койкенхов - паркът, събрал красотата и сиянието на лалетата


Койкенхов, паркът, прочут като една от най-красивите ботанически градини в света, е събрал цялата палитра на пролетното зарево, основано от човешка ръка и милиони цъфнали лалета, нарциси и всевъзможни луковични растения.

Райското кътче в Холандия, целунато от Бога в действителност е плод на доста труд. Паркът е отворен е единствено напролет, когато всичко, даже и японските вишни, са цъфнали. Тази година в градината цъфтяха по едно и също време японските вишни всички луковични цвета – лалета, нарциси, зюмбюли и др, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Градините са ситуиран върху 32 хектара и са отворени за визити по-малко от два месеца в годината от 20 март до 13 май.

Преди доста години тук са били ловни полета, през 17 век е издигнат замъкът Койкенхоф, а през 19 век е предоставено да се построи паркът към замъка. Градините в този си тип – като място за галерия на цветя, са открити през 1949 година Цветният парк, наоколо до Амстердам, а също и ди Айндховен.

По алеите множеството се движи с огряни погледи, не стопира да снима, даже мнозина в преклонна възраст като че ли се възраждат и презареждат от гледката, някои даже се пробват да захвърлят инвалидните колички, с които в Холандия постоянно се предвижват поради улеснение, и избират да походят измежду тази неземна хубост. Ежегодно пролетното ревю се посещава от 1 млн. туристи, като в забележителната си част това са най-вече чужденци.

Освен парка с прословутите цветни фигури, Койкенхоф предлага още няколко павилиона, с орхидеи, с лилиуми и детски кътове, тук има и плантация с козички и домашни животни. Всяко цвете е разказано и всеки, който желае може да си поръча през интернет количество и цвят, който желае. Холандците, като прагматични хора са трансформирали лалетата освен в собствен знак, само че и собствен бизнес.

Навсякъде в страната парковете са украсени с това красиво пролетно цвете, насадено начесто, с цел да има видим пъстър резултат. Тръгне ли леко да повяхва, против възнаграждение на торбичка всеки може да влезе и да си набере букет. След това се вадят луковиците и те също се продават – и по този начин до идната година. Но гледката в Койхенхоф остава в съзнанието като приказка, която, с цел да усетиш, би трябвало да се потопиш в хубостта на парка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР