Която и страна да сте взели в дебата в южната

...
Която и страна да сте взели в дебата в южната
Коментари Харесай

Няма голямо търсене на разпятия в Бавария, въпреки директивата да са във всеки офис

Която и страна да сте взели в дебата в южната немска провинция Бавария за това дали във всеки публичен офис да бъде сложено разпятие, едно нещо беше ясно: продажбите на религиозни атрибути може да се покачат. Това обаче май не се оказа правилно.

Едно неекспертно изследване на ДПА демонстрира, че хората, специализиращи се в произвеждане и продажба на религиозни предмети, не оповестяват за растеж на продажбите, въпреки че се очакваше всеки правосъден следовател, ветеринарен контрольор и основен министър в провинцията да се достави с разпятие и да го сложи на външната си врата, предава Българска телеграфна агенция.

" В момента не мога да напусна. Трябва да продължа да работя ", споделя Андреас Пьотман, управител на компания в Мюнхен, която продава необятен подбор от католически артикули. Добавя, че не повече от 20-30 купувачи са пристигнали поради новата инструкция.

Маркус Зьодер - министър председателят на най-вече католическата пи гордеещата се с това провинция в Южна Германия, издаде тази година предписание всички държавни служби до юни да слагат на видно място разпятия, с цел да се подчертае християнското завещание на провинцията.

Нареждането провокира забележителен отпор. Нерелигиозни жители се чудеха дали това ги визира. Мюсюлманите се питаха дали е обикновено в търговски обект да се слага разпятие, а в това време да е противоречиво да се да носи бурка. Дори църквата насочи рецензии към провинцията, че злоупотребява с използването на религиозни знаци.

Общият консенсус бе, че Зьодер се пробва да печели политически точки преди районните избори на 14 октомври. Има заплаха неговият Християнсоциален съюз (ХСС) да изгуби болшинството си в провинциалния парламент, защото консервативните гласоподаватели се обръщат към крайнодясната " Алтернатива за Германия (АзГ). ХСС - сестринската партия на настоящия в народен мащаб Християндемократически съюз - от дълги години е преобладаваща политическа мощ в провинция Бавария. Тази партия постоянно събираше над 50 на 100 от гласовете, само че от 1970 година насам последователно губи електорат, с цел да стигне до към половината от това през последното десетилетие.

Възходът на АзГ още повече усложни живота на ХСС, който не е привикнал да има друга значима партия вдясно от него. Засега ХСС съумява да се задържи отпред с помощта на обединения със сходномислещи партии или на директни гласове за претенденти, отдаващи желание на ХСС даже когато той не е спечелил болшинство.

Ръководството му обаче е обезпокоеното какво ще стане този октомври. Затова пристигна и решението за кръстовете, което обаче не донесе скок в продажбите, какъвто някои чакаха.

Новите инструкции не постановат прецизно какви би трябвало да са разпятията. Пьотман споделя, че множеството от закупените за провинциалните служби са от неръждаема стомана, високи са към 30 см и без статуетка на Христос, което на практика ги трансформира в елементарни кръстове, а не разпятия.

" Е, не са чак толкоз дребни, и несъмнено не са дискретни ", споделя той. Други са направени от цветно стъкло. Сред закупилите такива са работа по строителството, библиотека, полицейски сектор и затвор. Пьотман най-малко е имал неколцина клиенти. Други хора от бизнеса споделят, че са имали доста по-малко или въобще никакви клиенти.

" Изискването за разпятието си остава, даже да не се посреща с наслада и въпреки че като цяло няма последици ", споделя Томас Людвиг - управител на друга мюнхенска компания. Подобни са мненията и в търговски център в Регенсбург - град, който е седалище на една от най-важните епископии.

Михаел Пфафенцелер, дърворезбар от Оберамергау - градче, световноизвестно с проведените там един път на 10 година великденски възстановки на страданията на Христос, споделя, че в никакъв случай не е очаквал новото разпореждане да докара до скок на продажбите.

" Беше неуместно ", споделя той. " Разбира се, продавам по някой-друг кръст, само че не поради закона. "

Преди наредбата в редица баварски учебни стаи и правосъдни зали към този момент висяха кръстове. Новото предписание позволява изключения за колежи, театри и музеи. Липсва и уговорка по какъв начин да се управлява дали условието за слагане на разпятие се съблюдава.

Изискването също така не се отнася за федерални служби, основани в Бавария, нито за такива, които са под контрола на други локални управляващи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР