Коя е тази видна фигура? Абдуррахим бей Хагвердиев. Той е

...
Коя е тази видна фигура? Абдуррахим бей Хагвердиев. Той е
Коментари Харесай

ЮНЕСКО празнува годишнината на първия азербайджански диригент

Коя е тази видна фигура? Абдуррахим бей Хагвердиев. Той е азербайджански драматург, режисьор, диригент, политик и държавник. Той е една от най-видните фигури на реалистичната азербайджанска литература, огромен сценичен деятел и първият професионален режисьор на Азербайджан.

Абдуррахим бей Хагвердиев е роден на 17 май 1870 година в село Агбулаг покрай град Шуша, район Карабах в Азербайджан. След като губи своя татко, той заживя със фамилията на своите чичовци, а по-късно още веднъж се връща при майка си. Учи в двугодишно руско-мюсюлманско учебно заведение и през 1884 година се записва в седемгодишно Шушинско действително учебно заведение, което през май 1992 година, след окупацията на Шуша от Република Армения, е било изгорено.

По-късно отпътува за Санкт Петербург, с цел да получи висше обучение в Санкт Петербургския институт за инженери по превоз. По време на осем годишния интервал, прекаран в Санкт Петербург, той посещава лекции по ориенталистика в Санкт Петербургския университет като гостуващ студент. През 1919 година е назначен от държавното управление на Aзербайджанската демократична република (АДР), първата световна демократична република в мюсюлманския Изток, за представител на АДР в Дагестан.

А.Хагвердиев е определен за нов комисар на театралната камара в Баку през юни 1920 година От 1921 до 1931 година той изнася лекции в Азербайджанския държавен университет (настоящ Бакински държавен университет). През 1924 година е определен за член-кореспондент на Руската академия на науките. Умира на 11 декември 1933 година в Баку.

Абдуррахим бей Хагвердиев е създател на историческите нещастия „ Ага Мохаммад Шах Гаджар ", „ Нещастният юноша ", „ Магия на нимфите ", " Нарушаването на единството ", „ Изяж гъше месо да схванеш усета му ", „ В сянката на дървото ", „ Вратите на справедливостта ", „ Жертва на сцената ", „ Празник на дамите ", „ Бомба ", „ Четене ", „ Червена бабичка ", „ Шейх Шабан ", „ Мирза Сафар " и редица прелестни пиеси, драми и нещастия.

Той разгласява своите произведения в списание „ Молла Насреддин ", осемстранично азербайджанско сатирично от време на време издание през 1906-1933 година и само сатирично списание в мюсюлманския Изток. Автор е на скъпи научни писания и теоретични публикации за история на литературата и националните театрални обичаи на Азербайджан. Превежда шедьоври на международната литература на азербайджански език. Абдуррахим бей Хагвердиев написва " Нарушаването на единството ", втората покруса в азербайджанската национална драма след „ Мусибети-Фахраддин " от Наджаф бей Вазиров.

Неговите произведения играят значима роля в напредъка на монументално-романтичната театрална школа, поради техните обществени спорове, буйни характери и романтично-драматичния дух.

Когато на 12 януари 1908 година е сложена операта „ Лейли и Меджнун ", първата опера в мюсюлманския Изток, А.Хагвердиев е първият азербайджански диригент, дирижиращ хора и оркестър.

А.Хагвердиев управлява многостранни действия като заслужен правоприемник на литературните обичаи на своите известни прародители, интелектуалец, който има необятна осведоменост и актуален светоглед, издигайки азербайджанската реалистична литература и просветителна демократична мисъл на ново равнище, играе значима роля в развиването на националното схващане. Драматичното завещание на майстора проправя пътя за напредъка на театралната просвета в Азербайджан.

Богатите му истории от действителния живот заемат особено място измежду най-ценните образци в азербайджанска прозаичност. Писателят-патриот отразява напълно в своите творби желанията и стремежите на хората, които са обичали и служели гратис, като разгорещен педагог на просвещението, той постоянно е призовавал за културно събуждане и прогрес.

В сходство с критериите за отразяване на полезности, културно разнообразие и повсеместност на организацията, признание отвън неговата страна и придаване на районно значение, 150-годишнината от рождението на бележит драматург и държавник Абдуррахим бей Хагвердиев бе включена в листата на юбилеите на ЮНЕСКО през 2019 година Събитията, отдадени на 150-годишнината от рождението на Абдуррахим бей Хагвердиев, ще бъдат маркирани от ЮНЕСКО тази година. Това е очевидна демонстрация на висока оценка на творчеството на писателя-хуманист - представител на многовековната азербайджанска литература, която въплъщава духовни и най-висши универсални полезности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР