Кой ще спечели парламентарните избори на 4 април? Това е

...
Кой ще спечели парламентарните избори на 4 април? Това е
Коментари Харесай

Розови либерали пласират червени агенции с фалшиви данни

Кой ще завоюва парламентарните избори на 4 април? Това е един от въпросите, които най-често се задават през последните седмици и са несъмнено част от „ дневния ред “ на обществото ни. Хората с интерес наблюдават изследванията на социологическите организации, които в множеството случаи са много близки, като се изключи прогнозата за развиването на политическата конкуренция във Варна и региона, която завъртяха от основания през 2020 година „ Институт Рего “. Има остаряла максима, че „ нищо в света не се случва инцидентно “ и въпросното изследване на електоралните настройки го потвърждава, представяйки Българска социалистическа партия като първа политическа мощ във Варна. Според „ Рего “ Българска социалистическа партия получава по-голяма поддръжка от главния си конкурент ГЕРБ в регионалния град. От живеещите в град Варна 27,2% ще гласоподават за Българска социалистическа партия, а 25,9% за ГЕРБ.
Самото формулиране на този „ разбор “ демонстрира за кого е юридически, тъй като верния словоред, в случай, че ГЕРБ е ръководещата партия, против която се борят всички, е да бъде показан в противоположен ред – ГЕРБ с главен конкурент Българска социалистическа партия.
Защо са им на социалистите сходни изследвания? Ами отговорът е повече от явен – с цел да могат след изборите да обвинят „ главният конкурент “ в операции. Този сюжети към този момент сме го гледали, а тезата „ изборите са манипулирани “ се разиграва от алените след всеки избор от 2009 година насам. Но да се върнем на въпросното проучване: Не е инцидентно и че „ Рего “ се оглавява от някогашният началник на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев. Самият Методиев разгласи в изявление пред „ Евроком “, след основаването на организацията, че „ социологическите и маркетингови проучвания имат съществено място “ в работата на екипът му. Друг забавен факт е, че петелът – знак на „ Рего “, очевидно няма нищо общо с едноименната медия, свързвана с водачът на Българска социалистическа партия във Варна, а е инцидентно определен като „ възвестява изгрева “ и да ги пази от „ зли сили “. Разбира се, напълно не „ инцидентно “ проучването, което се базира на данни от „ електорално изследване във всички общини на област Варна, извършено измежду 800 пълнолетни български жители в интервала от 22.02.2021 година до 26.02.2021 година “ и дава прогноза Българска социалистическа партия да бъде първа политическа мощ в гр. Варна. Ако съпоставим прогнозата на „ Рего “ – 73,60% изборна интензивност във варненско (невиждана от времето преди 10-ти ноември) с тази от проучването на „ Галъп интернешънъл болкан “ – към 43% изборна интензивност за страната и изследването на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “ – 47%, пораждат много забавни въпроси: 1. Как е сбъднат подборът на респондентите, който съгласно „ Рего “ е осъществен „ по квота въз основа на демографските признаци вид обитаемо място, пол и възраст “.
2. След като “изследваните лица са съразмерно разпределени cпоред броя на популацията в обособените общини. “, а „ методът на регистрация на първичната информация е директно стандартизирано изявление благодарение на таблети “, по какъв начин е било извършено изследването измежду респондентите, които заради една или друга причина се затрудняват да употребяват таблет.
3. Защо проучването е извършено по едно и също време във всички общини на област Варна, а дава обособени резултати за града и региона – едни и същи въпроси ли са заложени на всички интервюирани.
4. Колко от респондентите са гласуващите в гр.Варна и по какъв начин проучването претендира за „ представителност “ в случай, че няма тъкмо избрана извадка.
Още доста въпроси могат да бъдат сложени, като да вземем за пример: „ Кой е финансирал въпросното проучване? “
„ Защо е ориентирано единствено към Варна и Варненска област, а няма за другите огромни области? “
Не се ли основава чувство в публиките, че сходни тенденциозни внушения се вършат за след вота да, тези които са го поръчали, да имат съображение да настояват, че изборите са манипулирани? И още малко данни: На предварителните парламентарни избори през 2014 година изборната интензивност в страната към 19:00 ч. на 5 октомври е 48,66%. (Данни на ЦИК)
На парламентарните избори през 2017 година изборната интензивност в страната към 20:00 ч на 26 март е 54.07%. (Данни на ЦИК) Интересно, нали… Купуването и продаването на гласове е закононарушение!   Спас Начев 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР