Кой ще произвежда утре храната в Европа? Много малкият брой

...
Кой ще произвежда утре храната в Европа? Много малкият брой
Коментари Харесай

Кой утре ще произвежда храната в Европа?

Кой ще създава на следващия ден храната в Европа? Много дребният брой млади аграрни производител на възраст под 35 години е предизвикателство за прехода в селското стопанство и за гарантирането на изхранването. Тези въпроси са мотив за безпокойствие в бранша във Франция и в целия Европейски Съюз, осведоми Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Има огромни разлики в обособените страни, само че единствено 5 на 100 от селскостопанските производители са на възраст под 35 години в Европа, разяснява испанката Мария Фуентес Мерино, координатор в Европейската комисия на политиката за селско развиване в границите на Общата селскостопанска политика (ОСП).

За Франция този индикатор е 8,5 на 100.

В Европа трите страни, които най-добре се оправят с приемствеността в земеделието са Австрия, Полша и Словакия. Франция е на четвърта позиция, съгласно данните на френското министерство на земеделието.

Включването на младежи в земеделието среща голям брой спънки - от незадоволителните приходи от продажбата на продукцията до неналичието на достъп до сектори, с цел да се мине през проблеми с финансирането, показва Фуентес Мерино.

Вицепрезидентът на френския профсъюз на младите аграрни производители Орелиен Клавел подлага на критика сегашната система на разпределяне на европейски помощи на хектар, която той дефинира като " отрова ", облагодетелстващата уголемяването на стопанствата и ущетяваща младежите и производителите, които разполагат с по-малко средства.

Според него дотациите повече не трябва да се отпускат на хектар, а на актив, както предложи през октомври екип от икономисти, чийто отчет бе оповестен от института " Франс стратежи ", непосредствен до кабинета на френския министър председател.

Цялата система няма да може да бъде изменена от през днешния ден за на следващия ден, внимателно реагира френският евродепутат Жереми Десерл, който взе участие в кръгла маса, отдадена на тематиката, проведена в края на януари в Париж.

За да успее " да освободи " земите от селскостопанските производители, които са минали възрастта за пенсиониране, френското държавно управление възнамерява да направи промяна. Тя планува тази категория земеделци да получават пенсия от най-малко 1000 евро, в случай че изцяло се откажат от активността си.

В момента редица възрастни производители не престават да получават помощи от ОСП и непрестанно отсрочват излизането си в пенсия, защото пенсиите са доста по-мабки, даже и по мнението на държавното управление, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР