Кой ще преговаря и как ще вървят нещата оттук-нататък? След

...
Кой ще преговаря и как ще вървят нещата оттук-нататък? След
Коментари Харесай

Какво ще стане с евромилиардите?

Кой ще договаря и по какъв начин ще вървят нещата оттук-нататък? След като Европарламентът отхвърли предлагането на Европейския съюз по пакета от 1,8 трилиона евро, корекциите са доста евентуални, отбелязва в собствен разбор изданието Deutsche Welle .
Европейският парламент упорства в дългогодишния бюджет на Европейски Съюз да залегнат повече средства за битка с климатичните промени, както и за науката, здравето и студентите. След дълги и сложни договаряния, на Срещата на върха в Брюксел водачите на 27-те страни-членки на Общността реализираха единодушие за бюджета на Европейски Съюз в интервала 2021-2027-а година и проекта за възобновяване на европейската стопанска система от рецесията, провокирана от пандемията. Според болшинството от европейските депутати обаче стратегии като " Хоризонт Европа " и " Еразъм+ " би трябвало да бъдат по-сериозно подкрепени.

От страна на Европейския парламент на масата на договарянията ще седнат шестима специалисти. Те ще се опитат да наложат настояванията на депутатите. Европейският парламент би трябвало да утвърди бюджета, само че той има право или да одобри пакета в целокупност, или да го отхвърли. Въпреки това се чакат корекции във финансовата рамка, защото страните членки са съществено подвластни от съдействието с Народното събрание. От своя страна евродепутатите могат да се надяват на промени, само че сигурно няма да съумеят да наложат всичките си претенции.
До края на юли 27-те страни членки на Европейски Съюз би трябвало да договорят позициите, които ще пазят по време на договарянията. Около тях ще се обединят или непрекъснатите представители на страните-членки на среща в Брюксел, или държавните управления в писмена връзка. Същинските договаряния сред Европейския съвет и Европейския парламент ще стартират след лятната почивка - в края на август. Гласуването на дългогодишната финансова рамка в Европейския парламент следва на първото постоянно съвещание в средата на септември. След това резултатът би трябвало да бъде публично утвърден от страните членки, евентуално по време на конференция на външните министри на Европейски Съюз.

Договорената от държавните и държавните ръководители финансова рамка за интервала 2021-2027-а година възлиза на 1,8 трилиона евро. Сериозна промяна на тази сума би означавала нова среща на водачите, която е едва евентуална. Най-големият пробив, който парламентаристите могат да реализират, е релокация на част от средствата и преначертаване на целите, т.е. измененията биха могли да бъдат единствено козметични. Освен това се упорства за спомагателни източници на финансиране, включително въвеждането на цифров налог. Възможно е страните членки да възприемат тази концепция.
За огромните парламентарни групи в Екологичен потенциал съществуването на ефикасен механизъм, който обвързва спазването на върховенството на правото с отпущането на европейски средства, е от извънредно значение. Средствата от Европейски Съюз би трябвало да бъдат ограничавани, в случай че държавни управления като тези в Полша или Унгария потъпкват главните европейски права и лимитират правосъдната система, медиите или свободата на изложение. Постигнатото решение на европейските водачи по този въпрос към този момент звучи много обтекаемо, само че немското председателство на Европейски Съюз евентуално още веднъж ще сложи тематиката на дневен ред. Европейският парламент пък може да изиграе основна роля в налагането на обязаност сред правовия ред и отпущането на евросредствата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР