Кой ще може да получи помощ от 60% за брутната

Кой ще може да получи помощ от 60% за брутната ...

Кой се очертава да вземе държавни пари за заплатите на служителите си заради коронавируса?.

Кой ще може да получи помощ от 60% за брутната заплата на служителите си, защото е притиснат от коронавируса? Според сегашното предложение за държавно постановление, с което разполагат бизнес организациите в България от вчера (24 март), но което стигна до някои медии чак снощи - като "24 часа", става въпрос за следните секторите:
1. Търговци на дребно в молове, но без търговците на хранителни стоки, напитки и цигари
2. Различни видове пътнически транспорт - сухопътен, речен, морски, въздушен
3. Хотели и други подобни места за настаняване
4. Туристическо и друго краткосрочно настаняване
5. Ресторанти и заведения за бързо обслужване
6. Питейни заведения
7. Прожектиране на филми
8. Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации
9. Артистична и творческа дейност
10. Други дейности в областта на културата
11. Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих
12. Поддържане на добро физическо състояние.
Според сегашния вариант, държавата ще плаща 60% от заплатите на заетите само в секторите, чиято дейност е изрично забранена в заповед за извънредното положение. Това значи, че тези, които работят - например в производството, няма да видят помощ
Засега идеята включва това държавата да покрива до 3 месеца 60% от заплатата на барманите, сервитьорите, артистите и спортистите, които заради коронавируса са заплашени от съкращение. Останалите 40% и осигуровките ще трябва да се покриват от бизнеса. Помощта обаче няма да е върху пълния размер на възнаграждението, а ще е ограничена от максималния осигурителен доход, който е 3000 лв. Така таванът се ограничава на 1800 лв.
Условия за получаване на помощ
Фирмите от изброените по-горе сектори трябва да са преустановили дейността на поне 50% от персонала си. Освен това служителят, за когото държавата плаща, ще трябва да остане поне още 3 месеца в съответната фирма.
За да получат тази помощ, фирмите трябва да нямат задължения към държавата и общините за данъци и осигуровки. Освен това да не са обявени във фалит, да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация. През периода, за който се изплащат компенсациите, не трябва да получават финансиране от държавния бюджет, ЕСФ или други публични средства за заетостта на работниците.
Фирмите не трябва да имат влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение по трудовото законодателство 6 месеца преди помощта.
Работодателите ще кандидатстват пред Агенцията по заетостта, която ще има 7 дни да реши дали да получат помощ. Парите ще се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ).
Бих премахнал "данък печалба", което значи около 2-2,5 млрд. лева загуба за държава, но фирмите ще могат да действат по-свободно, заяви икономистът Красен Станчев пред предаването "Лице в лице" на bTV. Според него, 4,5 млрд. лева (толкова Борисов обяви за помощ за заетост) стигат за около 12% от фирмите. "Ако това продължава повече от три месеца, парите не могат да стигнат", обобщи Станчев. Според него, резервът от 7 млрд. лева се изразходва за 3 месеца.
Станчев попита и какъв е критерият за "изпаднал в нужда", за да получи държавна помощ. Той уточни, че не вижда друг начин за повече помощ, освен теглене на заем - но трябва да има доверие в институциите, които ще работят.
5-6% от БВП т.е. 6-7 млрд. лева ще изчезнат. Основният проблем с безработицата е, че работодателите остават без работа, каза Станчев. А за събирането на ДДС икономистът уточни, че ДДС дава стабилност - за пенсионната и здравната система.
Още: "Борисов обеща отлагане на плащане на данъци, Горанов уточни, че е само за корпоративния (ВИДЕО)"
"Румъния вече е номер две по зараза с коронавирус на Балканите, в САЩ нещата ескалират"

Източник: actualno.com