Кой ще бъде следващият министър ще бъде решено от управляващата

...
Кой ще бъде следващият министър ще бъде решено от управляващата
Коментари Харесай

Мирослав Ненков: Не живея с мисълта как да стана министър, но няма да остана, ако изберат друг

Кой ще бъде идващият министър ще бъде решено от ръководещата коалиция, а кой ще е този човек на този стадий не ни е обещано да знаем, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето Мирослав Ненков по „Дарик радио“ през днешния ден. С него самия не е провеждан формален диалог дали би поел поста, а в случай че бъде определен различен човек, е решен, че ще напусне.

„Официално предложение нямам. Не е единствено въпросът в това дали ще ми предложат, ами и какво ще бъде предлагането, тъй като аз не пребивавам с мисълта по какъв начин да бъда министър и в този момент да съм подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки единствено и единствено да бъда министър. Не ми е самоцел това. В случая, че изберат различен министър, за мен не стои като разсъждение дали ще остана или не – няма да остана“, разяснява Ненков.

В момента проф. Петров е в отпуска и Ненков работи като негов заместител. Предстои процедурата по гласуването на оставката и избора на нов, разясни той. „Откакто този екип влезе в Министерството на здравеопазването, излязоха няколко такива обилни разкрития на публицисти и всичките бяха с няколкомесечна отминалост. Тази история с одитния отчет на ВМА също е стара“, сподели Ненков за мотива, поради който Николай Петров подаде оставка – репортажа на Би Ти Ви за това, че в одитния отчет на ВМА са посочени покупко-продажби на болничното заведение с компании на мъжа на щерка му Руслана Петрова – Явор Цонев.

„Фактите приказват сами за себе си – излиза този одитен отчет със остаряла отминалост и в това „смело журналистическо разследване“ неведнъж беше повторено, че Явор е спечелил поръчки за 1.7 млн. лева Това е планирана цена, всички поръчки в болничното заведение се вършат с такава цена, тъй като не е ясно какъв брой от съответния консуматив ще употребява. За трите години, в които работи този контракт, Явор е продал консумативи на болничното заведение за 300 хиляди лева – под 5% от всички консумативи от този тип, които болничното заведение е консумирала. Това 1.7 млн. лева, размахвано в това по този начин наречено журналистическо следствие, просто не е вярно“, разяснява зам.-министърът и съобщи, че обаче няма по какъв начин да се знае дали това е поръчков репортаж. Според него в репортажа са пропуснати доста детайлности и не е показана цялата картина.
Например това, че военният прокурор не счита, че има закононарушение, („а военните прокурори не са милостиви хора“), и вместо това в отчета му по инспекцията по случая са разказани по пера милиони левове, които Петров е икономисал на данъкоплатците като шеф на ВМА през годините. Другото е това, че поръчката е извоювана по-най ниска цена, което не е особена спекулация за никого. И още веднъж в отбрана на министъра в оставка – първата социална поръчка за 1.2 млн. лева е стартирана и финализирана от предходното управление на болничното заведение, а единствено е подписана на финала от Петров, уточни още зам.-министърът.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР