Кой ще бъде новият патриарх? Изборът може да започне 40

...
Кой ще бъде новият патриарх? Изборът може да започне 40
Коментари Харесай

Каква е процедурата по избор на нов патриарх?

Кой ще бъде новият патриарх? Изборът може да стартира 40 дни след гибелта на патриарх Неофит. На критериите дават отговор 9 от всички13 митрополити, които са в понижен състав поради кончината на Сливенския митрополит.

Епархийски митрополит, управлявал епархия най-малко 5 години, не по-млад от 50 годишна възраст, отличаващ се с верни мисли върху църковната религия и съблюдаване на църковния ред. На тези условия би трябвало да дава отговор бъдещият патриарх.

Древни църковни правила са в основата на избора. Те би трябвало да подсигуряват успокоение и легитимност на този избор. Една от първите стъпки е избирането на наместник-председател, който да дава отговор за избора на нов патриарх в границите на идващите 4 месеца.

" Следващата седмица, евентуално вторник или сряда, Светият синод би трябвало да се събере, с цел да се избере наместник-председател на Светия синод, който взаимно със Светия синод да провежда избора за новия патриарх ", сподели митрополит Киприан.

Светият синод ще би трябвало да дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор. Седем дни преди съвещанието с скрито гласуване се избират трима претенденти за патриаршеския трон.
Архив

" Трябва да се свика патриаршески изборен събор, което е също обзор на делегатите от всяка една от епархиите - свещеници, монаси и миряни ", изясни доцент доктор Костадин Нушев, богослов и учител в Богословския университет на СУ " Св. Климент Охридски ".

Кандидатът, получил на Патриаршеския събор минимум 2/3 от гласовете, се афишира за Български патриарх и Софийски митрополит. Ако никой от претендентите не получи болшинство, изборът се повтаря, като в него вземат участие двамата с най-вече гласове. На критериите за патриарх дават отговор 9 митрополити.

Това са митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Велико преславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.

" Всеки един митрополит има своите качества, има своята харизма. Един виц за избора на папа - който влиза в Конклава като папа нормално си излиза като кардинал. Т. е., не може да се каже авансово, тъй като това не е политика. Има доста характерни и духовни аспекти ", сподели доцент доктор Костадин Нушев.

Очакванията на висшия клир са изборът на нравствен стожер да премине умерено и благоразумно, надалеч от разделянето и несъгласията.

" Процедурата ще премине съгласно откритите правила, естествено всички ние ще благоразсъдим, с цел да изберем заслужен негов правоприемник и ще се радваме в действителност на мир и обич посред ни ", разяснява митрополит Антоний.

" Нормално е в земната, войнстваща черква да има разногласие, да има и несъгласия, различия, само че в последна сметка, където са събрани двама или трима, споделя Христос, в мое име, там съм и аз измежду тях. Светият Дух управлява Светата черква посредством правилото на съборността, на болшинството в Светия синод ", изясни митрополит Николай.

" Може да е оставало усещане в обществото, че има някакво разделяне. Разделение нямаме в синода, това, че има някой някакво друго мнение, не значи разделяне. Духът, който царува сред членовете на Светия синод е духът на любовта ", акцентира митрополит Яков.

Предстои да стане ясно и кой от двата избора на Патриарх и на Сливенски митрополит ще се състои първо. Мненията на богослови са,че първо би трябвало да бъде определен лидер на Българската православна черква. В началото на седмицата беше решено да се касира изборът за Сливенски митрополит.

Според богослови, изборът на нов патриарх е допустимо да бъде придружен от разтърсвания, които евентуално ще останат скрити за миряните. Но въпреки всичко вярата е в мир и съгласие да бъде определен заслужен нравствен стожер


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР