Кой приема законите в България?На 1 ноември какъв ден отбелязваме?Кой

...
Кой приема законите в България?На 1 ноември какъв ден отбелязваме?Кой
Коментари Харесай

Питат 4-класниците в тест кой приема законите в България

Кой приема законите в България?

На 1 ноември какъв ден означаваме?

Кой лозунг е изписан върху герба на Република България?

За коя трудова активност на хората има най-благоприятни условия в Дунавската низина?

Къде са изброени и разказани застрашените от изгубване растения и животни в България?

Коя е столицата на българската страна по времето на Асеневци?

Това са въпроси, които могат да се паднат на националното външно оценяване по индивидът и обществото след 4-и клас. Това са така наречен първи миниматури.

Изпитите са по четирите съществени предмета - индивидът и обществото, индивидът и природата, български език и литература и математика. Форматът на въшното оценяване няма да е по-различен от предходните години, обясниха от министерството на образованието.

Ще се запазят

броят и типовете

на дилемите,

както и оценените компетентности. Оценяването следващата година ще е по старите образователни стратегии от 1-и до 4-и клас. За ориентир на родителя броят на получените точки могат да се трансфорат в оценки. В документа на учениците за начален стадий на главно обучение се записват резултатите в точки като % от оптималния брой точки.

Ако приемем, че оптималният брой точки е 20 и детето изкара 20 точки, като % ще му се запишат 100. Ако детето по уважителна причина не е положило национално външно оценяване, това не значи, че няма да получи документи и няма да премине нагоре.

За всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат разполагаем един образователен час за работа върху дилемите. Продължителността на всеки изпит за децата със специфични просветителни потребности е два образователни часа.

Целта на националните външни оценения е да измерят самостоятелните достижения на учениците по другите предмети, да се дефинира нуждата от поддръжка, както и да се реализира

мониторинг на

просветителния

развой

на разнообразни равнища - учебно, районно и национално.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за образование в прогимназиален стадий в профилираните гимназии с профил “Математически ” и “Природни науки ”, като тежестта им при балообразуването се дефинира от съответното учебно заведение.

По български език и литература в 4-и клас продължава процесът на преодоляване на познания за езика и за литературата, като усвоените в предходните 3 класа познания за езиковите и речевите единици и за художествената изразност се задълбочават, обогатяват и надграждат.

Включват се литературни творби от нови литературни типове като

мит, легенда,

афоризъм

По време на тестванията учениците слушат деликатно текст и го записват под диктовка. Към възложен им втори текст пък им се задават разнообразни въпроси, които разпознават до каква степен ученикът е осмислил прочетеното.

Отговарят и на въпроси дали две думи са синоними, многозначни или сродни са думите, какво е по цел изявлението - съобщително, възклицателно или въпросително, и други

По математика пък питат децата кое от числата е най-голямо. Откриват какъв брой е частното на цифри, търсят незнайното в равенството. По индивидът и природата пък има въпроси като: в кой ред изброените субстанции се разтварят във вода или на какво се дължи промяната на деня с нощта.

На последното външно оценяване на 4-класниците през май най-добре се показаха учениците от Смолян, София-град и Варна. С най-лоши резултати бяха децата от Сливен, Шумен и София-област.

Децата учат способи за

инспекция на правописа,

вместо да зубрят граматични

правила по български

Новите стратегии за 4-и клас ще влязат в действие през образователната 2019/2020 година Програмата по български език включва познания от разнообразни дялове на езика и цели консолидиране на главните езикови действия четене, писане, слушане и говорене по тематиките.

В програмата е олекотено образователното наличие във връзка с терминологията. Акцентът при асимилиране на книжовните правила е подложен върху

методите за инспекция

на правописа,

а не върху наизустяване на многочислени правописни правила.

В програмата по литература са избрани тематични области като ориентир за подбора на творби. Такива са: България, българският народ и българският език, другарството, знанието, културното разнообразие и нравствените добродетели. Поставен е акцент върху развиването на културата и образуването на читателски интерес у децата. Те се срещат с фолклора посредством проучването на митове, научават разликата сред разговор и монолог. Усъвършенства се читателската, литературната и езиковата просвета, както и уменията за учене.

Темите, които ще се учат в 4-и клас по технологии и предприемачество, са запознаване с типовете материали, както и структури и модели.

В частта за предприемачеството

се подчертава върху

построяването на

икономическа просвета,

като съобразено с възрастта се вкарват уроци за различаването на артикули и услуги, показване на понятия като произвеждане, основаване на артикули, замяна и продажба, реклама.

Знанията за техниката се обогатяват със познания за разпоредбите за потребление и пестенето на електрическа енергия при използването на домашни електроуреди. Отделно учениците

ще учат

какво е преработване

Акцентира се върху запознаването с устройства и приложения за предаване, приемане и запазване на информация. Безопасността на работата се свързва и с опциите за предугаждане на риска за себе си и за другите в процеса на работа с материали и принадлежности.

Основна в образованието е работата с хартия, картон и леснодостъпни опаковъчни материали, като децата би трябвало да основават от тях структури и модели с елементарни механизми - колела и оси, лост, макари, наклонена низина. Това е обвързвано с опцията за образуване на съответни трудови умения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР