Кой не знае басните на Лафонтен? Повече от три столетия

...
Кой не знае басните на Лафонтен? Повече от три столетия
Коментари Харесай

"Басни за деца" от Жан дьо Лафонтен (предложение за четене)

Кой не знае басните на Лафонтен? Повече от три епохи дребни и огромни в целия свят черпят поучения и мъдрост от приказните му герои. А когато до този магически свят се допре поетическо перо, магията става двойна.

В томчето „ Басни за деца “ са събрани емблематични басни за деца от френския класик, поднесени на български от Атанас Далчев и Александър Муратов, двама изкусни майстори на стихотворната тирада. Художник на изданието е Люба Халева.

За създателя

Жан дьо Лафонтен (1621-1695) е измежду най-популярните баснописци в международната литература. През 1684 година Лафонтен става член на Френската академия. Известно време се интересува от философия, а през последните години от живота си се обръща към религията.

През интервала 1665-1685 година излизат няколко тома от неговите „ Приказки “. Сюжетите в множеството случаи не са истински, само че Лафонтен им дава истинска поетична обработка и идейно-естетически смисъл, в който се оглежда неговата актуалност.

Той се придържа към националните обичаи и ги показва сбито, сатирично, с иронично-шеговита изобличителност. Пише истории за животни, в които се споделят доста истини за хората – за техните дефекти и честолюбиви стремежи, за глупавите положения, в които нерядко изпадат.

От творчеството на Лафонтен до нас са стигнали и романът „ Любовта на Психея и Купидон “, комедиите „ Евнух “ и „ Раготен “, оди, както и безсмъртните му басни, събрани в 12 тома. За басните той черпи хрумвания от Езоп и Федър и от френското национално творчество:

„ Аз изучавам от делата на всички майстори в поезията свята и като тях устремявам се тя да дава постоянно храна на мисълта “. Но творбите на Лафонтен не са по този начин менторски, както у Езоп, и са написани в мерена тирада.

Басните за деца на Жан дьо Лафонтен разкриват дълбоката същина на човешката природа. Авторът осмива порочни нрави, които нямат отминалост - лицемерието, ласкателството, егоизма, малодушието, горделивостта.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР