Кой не се е сблъсквал със Злото? Кой не страда

...
Кой не се е сблъсквал със Злото? Кой не страда
Коментари Харесай

Велики понеделник: Христос налага с камшик министри пред Св. Ал. Невски

Кой не се е сблъсквал със Злото? Кой не страда от несгоди и не желае да се пребори с тях? Страстната седмица е точното време да прогоним злото, да намерим утешение и ентусиазъм да продължим напред с удвоени сили. Във Велики понеделник и в идващите два дни от Страстната седмица по остарял бит се почистват дома, двора и градината. Както при множеството обичаи, и тук огромното великденско разчистване е обред за здраве и прогонване на злото.
В понеделника на Страстната седмица – седмицата, отдадена на страданията Христови – на сталославянски смисъла на „ пристрастеност “ е страдалчество. Всеки един ден от нея е белязан от събитие, което е част от Христовите премеждия и от пътя към Голгота, разпъването на кръста и Възкресението. Затова са наречени велики.

Според библейския роман на този ден Исус отишъл, качил се на магаре, на поклонение в Йерусалимския храм – светинята на всички евреи. На площада и в предверието на храма заварил сергии и огромна шум, кавги и кавги. За да влязат в храма, всички евреи трябвало да си платят, и то не със свои, а с храмови пари. Това било една от аргументите пред храма да има дълги маси, отрупани с храмови и елементарни монети. Търговците на жертвени животни пък идвали пред храма дружно с кравите, овцете и гълъбите. Площадът се превръщал в пазар, място за търговия с всевъзможни артикули току пред дверите на храма.



Изгонването на търговците пред храма. Худ. Рембранд

Щом Исус видял тълпящите се хора и чул цялата тази олелия, останал надълбоко наскърбен. Разгневен, той събрал от земята въжета и направил от тях бичове, с които разгонил всички търговци и животни. Преобърнал масите с парите, а на продавачите на гълъби споделил: " Вземайте клетките и се махайте! Как посмяхте да превърнете дома на моя Баща в пазарен площад! ".

Това е една от аргументите фарисеите да се настроят против него и в следствие да изискат наказването му. Управниците на еврейския народ по това време завиждали и се страхували от проповедите на Исус, застрашаващи тяхната власт и благосъстояние.

***

В сряда, на постоянното съвещание на държавното управление Борисов седи самичък в залата.

- Къде са министрите? - пита той чистачката вуйна Гина.

- На Велики понеделник Христос ги налагал с бич пред " Св. Ал. Невски " и в този момент си лекуват раните.

- Добре, че не отидох, - промърморил Борисов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР