Кой не е чувал за Индиана Джоунс – измисления герой

...
Кой не е чувал за Индиана Джоунс – измисления герой
Коментари Харесай

Филмовата поредица за Индиана Джоунс е променила хода на археологията

Кой не е чувал за Индиана Джоунс – измисления воин и професор по археология? Измислен е от Джордж Лукас и се появява за първи път на екран в „ Похитителите на изчезналия кивот “ (1981), а по-късно и в „ Индиана Джоунс и Храмът на обречените “ (1984), „ Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход “ (1989), „ Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп “ (2008), както и в телевизионния сериал „ Хрониките на младия Индиана Джоунс “ (от 1992 година до 1996 г.). Той е и основен воин на книги, комикси, видеоигри и други. Най-успешно Индиана Джоунс е изигран от Харисън Форд в тетралогията на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг.

Отличителни черти на персонажа са неговият именит външен тип (неизменните бич, широкопола шапка и кожено яке), възприятието му за комизъм, дълбоките му знания за доста антични цивилизации и езици, както и прословутата му уплаха от змии.

През 2008 година Индиана Джоунс е подложен на шесто място в класацията на британското списание Емпайър за най-велики кино герои на всички времена, а през 2010 година – на второ място в класацията на Тайм за най-велики измислени герои на всички времена, изпреварен единствено от Шерлок Холмс.

Знаете ли обаче, че филмовата поредност за Индиана Джоунс фактически трансформира хода на археологията? Съществуват статистически доказателства, че броят на археологическите разкопки е повишен фрапантно след появяването на „ Похитителите на изчезналия кивот “ на огромния екран. Филмът несъмнено притегля вниманието на дребни и огромни. Стотици от актуалните ни учени и археолози споделят, че са били въодушевени да поемат по пътя на археологията и да градят кариера в тази област точно с помощта на този филм.

Ето по какъв начин филмите и научната фантастика могат да окажат директно въздействие върху действителния живот.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР