Кой не би искал в кухнята му да ухае на

...
Кой не би искал в кухнята му да ухае на
Коментари Харесай

Братиславски кифлички с орехова плънка (Orechove rozky)

Кой не би желал в кухнята му да ухае на Братиславски кифлички с орехова плънка

Необходими Продукти

● прясно мляко - 250 мл топло
● захар - 4 с.л. кристал
● квас - 20 г свежа
● брашно - 250 г Семола
● брашно - 200 г бяло
● пудра захар - 100 г
● сол - 1/2 ч.л.
● жълтъци - 2 бр.
● масло - 100 г разтопено
● масло - към 50 - 70 г за намазване (стайна температура)

ПЛЪНКА


● прясно мляко - 100 мл
● мед - 3 с.л.
● орехи - 200 г едро смлени
● ром - 30 мл
● бисквити - 50 г смлени (или бишкоти)
● портокалова кора - от 1 бр.
● кандирани кори - 2 ч.л. портокалови и лимонови

Начин на подготвяне

Фурна - 180 градуса.

Плоски тави - 2 бр. застлани с хартия за печене.

Двата типа брашна се изсипват в купата на миксера, прибавя се солта и се разбъркват. В топлото мляко се разтваря маята с кристалната захар, оставя се да шупне и се изсипва при брашното, прибавят се жълтъците и разтопеното масло.

Размесва се на ниска скорост на миксера за към 3-5 минути, с цел да се смесят съставките, а по-късно се размесва на междинна скорост, за към 10 минути, до момента в който се образува топка меко и нелепнещо тесто. Тестото се изважда от купата и се слага в леко намаслена купа, с цел да втаса, за към 1 час.

ПЛЪНКА

В тенджера се изсипва млякото дружно с меда. Оставят се на слаб котлон, до момента в който се разтвори медът. Разбърква се непрестанно, с цел да не изкипи. Прибавят се смлените орехи, настърганата кора от цитруси, кандираните корички, ромът и се разбърква. Накрая се прибавят и смлените бисквити или бишкоти. Разбърква се на слаб котлон, до момента в който сместа стане суха. Сваля се от котлона и се охлажда изцяло.

Втасалото тесто се дели на две елементи.

Всяка част се разточва на необятен правоъгълник. Подравнява се в профил. Изрезките се прибавят към другото тесто. Разрязва се на верни триъгълници - общо да са 6 бр.

Плънката за улеснение се слага в пош, на който се изрязва ъгъла, тъй че да е комфортно да се пошира плънката по дължината на триъгълника.

Всеки триъгълник се намазва с меко масло, което е в допълнение по рецептата, с противоположна лъжица, или ръка, и се слага плънката. В горната част на тестото се разрязва малко и се завиват кифлички като кроасан. Подреждат се в тавата с малко разстояние една от друга.

Другата част на тестото може да се разточи на кръг с 8 бр. триъгълници, които също се намасляват с масло и по същия метод, само че там плънката се слага отвесно.

Кифличките от горната страна се намазват с меко масло, може да се употребява силиконовата четка или да се намажат с разрушено яйце.

Пече се на 180 градуса за към 20-25 минути. По предпочитание се поръсват с пудра захар.

Братиславските кифлички с орехова плънка (Orechove rozky) са подготвени.

Инфо: Adriana Polakova

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР