Кой казва, че само френските курорти предлагат комбинацията от шампанско

...
Кой казва, че само френските курорти предлагат комбинацията от шампанско
Коментари Харесай

Спорт + шампанско или еленски бут недалеч от Велико Търново - slava.bg

Кой споделя, че единствено френските курорти оферират комбинацията от шампанско и ски. Всъщност, първото българско шумящо вино – по този начин го назовават в избата, е от Лясковец, близо до остарялата столица. То може да не е от класа на „ Дом Периньон”, само че същинският брут не отстъпва нито на италианското просеко, нито на каталунската кава. Можете да опитате на място в локалния винпром и да разберете всичко за технологиите на произвеждане и историята на първото българско пенливо вино.
Съвсем покрай остарялата столица – на 4 км, и още по-близо до Арбанаси със старите къщи, огромната история и резиденцията на Тодор Живков, приватизирана от Илия Павлов, където е и заровен най-богатият българин, е ски-курортът на Централна България.
Неговото име е Ксилифор, звучи на гръцки, както Арбанаси в действителност значи „ албанци” – цялото това интернационално състояние към Търново най-вероятно се дължи на общата принадлежност на тези три народа за 5 века към Османската империя.
Голям хотел с всички улеснения, който носи името Момина цитадела, се намира тъкмо до пистата, а местността се води Градски парк. Ски-пистата не е огромна. Но в близост има опция за упражняване на всевъзможни действия върху двете дъски. Например ски-туризъм и ски-ориентиране с помощтта на квалифицирани водачи.
Недалеч има живописна хижа. А и околност с име Предела, въпреки на другия завършек на България по отношение на оня сред Рила, Пирин и Родопите.
По-далеч от Велико Търново, над град Елена, се намира различен ски-център със странното име Чумерна. Плановете се това да стане огромен туристически център. В момента има ваканционно населено място край ски-пистата. Към нея има и влек. Освен за алпийските дисциплини, има условия за каране на ръб, за ски-бягане, за ски-туризъм и ски-ориентиране.
Споменахме лясковски Брут – първото българско пенливо/шумящо вино и популярност за региона, близо до единия търновски зимен център, във втория приказваме за друго наслаждение за сетивата – еленския Бут – огромната горделивост на града Елена.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР