Кой има полза от нови избори, след като избирателите не

...
Кой има полза от нови избори, след като избирателите не
Коментари Харесай

Като залък, заседнал в кривото гърло: Слави и ИТН ще бъдат изплюти от системата


Кой има изгода от нови избори, откакто гласоподавателите не ги желаят, наоколо бушува война и иде тежа зима? Политическата система ще изплюе Трифонов и Има Такъв Народ като залък, попаднал в кривото гърло, написа Александър Андреев.

Слави Трифонов изтегли Има Такъв Народ от договарянията за нов кабинет

Лошата вест гласи: българите отново поемат към предварителни избори. Ковид-пандемията още веднъж набира сила и взима жертви, в прилежащия двор се води война, инфлацията доближи обезпокоително ниво, хората тръпнат от боязън, че ще треперят от мраз през зимата, а избавителните пари от Европейски Съюз занапред би трябвало да се канализират законодателно. С две думи: страната има потребност от безрезервен парламент и устойчиво, отговорно, работещо на акомпанимент държавно управление. Вместо това реши за следващ път да натири три милиона души към изборните секции.
Редакцията предлага
Но има и добра вест: същият този раздразнителен тв-водещ и неговата хълцаща партия няма да влязат в новия парламент и няма повече да разиграват българските гласоподаватели. На господин Трифонов и на Има Такъв Народ (олицетворявана от възпаления нонконформист господин Йорданов) ще им се случи същото, което се е случвало към този момент на тям сходните по целия свят: като залък, попаднал в кривото гърло, и на следващия ден към този момент никой няма да ги помни.

Търсен мотив за пропадане на договарянията?

Но дано забележим какво тъкмо стана, с цел да заплющи Трифонов с камшика, подкарвайки гласоподавателите към урните.

На заседание на парламентарната група на Демократична България господин Иванов проучва хода на договарянията за сформиране на ново държавно управление. Анализът му звучи безапелационно, тонът е спокоен, а Иванов никого не наскърбява. Разбира се, когато се беседва в подобен формат, са възможни някои по-свободни формулировки, а мисловните кавички не всеки път се чуват на записа – това чудесно би трябвало да знаят засегналите се водачи на Има Такъв Народ, тъй като при тях е същото.

После записът от това заседание е източен в интернет (първоначално с едно редуциране, което се отнася до ГЕРБ), следват доста „ Ауууу! “, възклицания, въздишки и многозначителни паузи сред думите на господин Трифонов, а в последна сметка договарянията за сформиране на витално нужното държавно управление увисват в безвъздушното пространство.

Тук всеки рационален човек, а освен Еркюл Поаро, би се попитал: cui bono? Кой има изгода от нови избори, откакто явно гласоподавателите не ги желаят, страната е изтощена и уплашена, а неотложните задания пирамидално се натрупат върху министерските писалища?

На пръв взор от нови избори изгода биха имали ГЕРБ, може би Движение за права и свободи и тяхното отрицателно отражение на име „ Възраждане “. Освен това може да се допусне, че през последните дни господин Трифонов непрекъснато е търсил метод да провали съставянето на кабинета, без да бъде упрекнат в безнаказаност. И ето, че такава опция му се отвори. Сега той с телевизионно оскърбление и отвращение стоварва виновността върху и се измъква от обстановка целият в бяло (всъщност в черно).

Александър Андреев

Струва си обаче по-сериозно да се проучва самата телесно-словесна изява на Трифонов с изключение на упоменатите многозначителни паузи и това, което милениълите назовават eye roll (пък то си е най-обикновено подбелване на очи): телевизионният водещ се изрече скучно, само че надменно, позата му беше леко несъответстваща и въобще не се разбра кого желае да възмути с възмущението си. Нещо повече: Трифонов подмятна някакви двусмислени и иносказателни обвинявания към медиите, забравяйки като че ли, че самият той е изтъкнат представител на тази колегия.

Чака ни нов фрагментиран парламент

За – толкоз. А какво ще стане на изборите, които се задават на 16 октомври? Няма подозрение, Народното събрание още веднъж ще бъде фрагментиран, нито Политическа партия, нито ГЕРБ ще имат лично болшинство, отново ще би трябвало да се търсят вероятни и невъзможни обединения. А за огромно страдание антикорупционният ентусиазъм, който от две години насам зарежда с позитивно гориво българската политика, като че ли от ден на ден се изтощава и отстъпва място на банални, битови цели: ток, газ, бензин, инфлация, маски, ваксини. И нищо чудно идващото държавно управление – нека бързо да го има – да замете под килима битката против корупцията.

В изгода на оцеляването през зимата.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР