Кой има интерес от убийството на най-известния политик на косовските

...
Кой има интерес от убийството на най-известния политик на косовските
Коментари Харесай

Защо убиха Иванович?

Кой има интерес от убийството на най-известния политик на косовските сърби – Оливер Иванович? Германските медии разясняват оживено разстрела, който отстрани на 16 януари една от най-интересните политически фигури в Косово, което преди години разгласи своята самостоятелност от Сърбия? От 1999 година Иванович бе водач на сръбското малцинство в Косово, където живеят 1,8 млн души, от които 120 000 са косовски сърби.

„ Иванович бе от дребното политици, които поддържат положителни контакти с албанското болшинство в страната – написа „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ” – Там, където други се заиграваха с разнообразни легенди и страсти, Иванович залагаше на прагматичност и полагаше старания за намирането на баланс. ”

„ В началото на 1990-те години задграничните публицисти възприемаха Иванович като коренен сръбски националист и парещ последовател на Милошевич. Той обаче беше подготвен да беседва намерено с тях ”, написа „ Тагесцайтунг ”.

„ Неговите неразкрасени описания за Косово му сътвориха врагове и измежду албанския хайлайф в Прищина, и измежду сръбските националисти в Белград и Митровица, и измежду интернационалната общественост, показва „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ” и напомня, че против Иванович е бил осъществен атентат още през 2005 година, а самостоятелният му темперамент му основал спор със сръбския президент Вучич.

„ Зюддойче Цайтунг ” вижда нещо алегорично в това, че изстрелите против Оливер Иванович са пристигнали тъкмо в деня, в който договарянията за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина е трябвало да бъдат възобновени след дълго мъртвило. Според „ Тагесцайтунг ”, убийците на Иванович биха могли да са екстремисти от най-различни политически среди в района ”.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР