Кой е виновен и трябва да поеме отговорност за гафовете,

...
Кой е виновен и трябва да поеме отговорност за гафовете,
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Шефът на НОИ трябва да поеме отговорност за гафовете с пенсиите

Кой е отговорен и би трябвало да поеме отговорност за гафовете, направени във връзка на бъдещи пенсионери, които засягат хиляди българи и породиха вълна от публично неодобрение? Коя е потребната за хората формула за начисляване на пенсиите отсега нататък? Кой подвежда премиера и обществения министър? Коментар за "Новини.бг. " на дългогодишната финансова експертка и синдикалистка от "Подкрепа " Мика Зайкова.

"Такава сериозна смяна в пенсионната система се прави през преходни и заключителни разпореждания на Закона за бюджета и ДОО-то за 2019 година. Когато нещо се пробутва през преходни и заключителни разпореждания, а не с съответно изменение на закон, не се прави публично разискване и оценка на въздействието.
И тъй като никой в Национален осигурителен институт не се е сетил да направи една елементарна сметка - какво би се получило, когато вземаш единствено годините след 2000-та година като основа за осигурителния приход за пресмятане на самостоятелния коефициент, тогава се получават сходни стресови обстановки.
Национален осигурителен институт напълно правилно пусна един калкулатор, в който хората могат да си подадат данните и да научат ориентировъчно какви ще са бъдещите им пенсии. До 2018 година главният коефициент се изчисляваше по два метода - от една страна се вземаха годините преди 1997 година, а от последните 15 година се избираха 3 следващи години от кандидат-пенсионерите. Това се прави, с цел да може тези пари да влязат като основа при изчислнието на самостоятелния коефициент.
До 1997 година няма електронен указател и коефициентът се изчисляваше върху получената работна заплата на всеки, съотнесена към междинният застрахователен приход за този интервал.
Работната заплата на съответното лице се открива на база на ведомост, на трудова брошура и на УПЕ. Това са три държавни документа. Всички ТРЗ-та прди 1989 година и в този момент към този момент експерти по "Човешки запаси " са длъжни по закон да пазят трудовите досиета 50 години, а ведомостите 30 години. В противоположен случай подлежат на наказателно гонене. Информация има, само че тя е на книжен притежател.
Работата е там е, че някой реши да махне 3 години преди 1997 година и 3 по-късно до 2000 година Благодарение на някогашния обществен министър господин Ивайло Калфин, който през 2015 година пробута едно решение, годините преди 1997 година да отпаднат през т.г., като ще отпадне и таванът за пенсии. Предполагаше се, че след 2000-та година хората са вземали доста огромни заплати и всичко това няма да наруши салдото. Да, но не. От 1997 година до 2000 година бяха слаби години за стопанската система и финансите. Закриха се доста предприятия и компании, които бяха длъжни да предадат документите си в Централния списък. Оказа се, че не всички са изпълнили това обвързване.
Ето за какво решението за осигурителните приходи след 2000 година не е съобразително, тъй като, в случай че погледнете данните на Национален осигурителен институт, ще видите, че 68% от работещите се обезпечават действително на минимална работна заплата. Не са отговорни единствено работадателите, а и служащите, които са приели тези условия на труд. През 2000-та година направихме промяна и се пресметна, че през 2007 година пенсионният фонд ще бъде уравновесен, само че това не се случи, защото през тези 7 лета непрестанно се намаляваха осигурителните вноски на бъдещите пенсионери.
Ето по този начин през годините пенсионният фонд бе докаран до недостиг. Не беше отстранен и оптималният застрахователен приход, а хората с по-високи заплати за какво да несе обезпечават върху повче пари? Все запитвам, но никой не може да ми изясни, защото няма причина по тази причина.
Не подлагам на подозрение положителните планове на премиера Борисов, който разпореди нито един предстоящ пенсионер да не бъде ощетен. Само че ще създадат тъкмо това - ще вземат за база трите слаби години от 1997 година до 2000 година
Смятам, че, в случай че се прави нещо, то първо би трябвало да бъде анулирано решението, прокарано от господин Калфин, да се отстранен годините преди 1997 година Според мен би трябвало да се пресмята самостоятелният коефициент по двете формули - тази от 2018 година и по новата. Така има повече късмет хората да не бъдат ощетени.
Това, което сподели тези дни някогашната обществена и икономическа министърка Лидия Шулева, че в калкулаторът не е регистрирана деноминацията на лв., изрично не е правилно.
Индивидулният коефциент до 2018 година се изчисляваше подобен, какъвто е. Но с новата формула той има ограничаване от горната страна - за оптималните хонорари и междинният застрахователен приход. Нужен е непоколебим надзор, с цел да няма заблуждения. Хората ни правилно са небогати, само че българинът не желае да е нарушител.
Колегите от Национален осигурителен институт са извънредно съзнателни експерти и са създали правилно основата на калкулатора. Отговорността обаче за станалия гаф би трябвало да носи шефът на Национален осигурителен институт, а не общественият министър Бисер Петков. Управителят на Национален осигурителен институт беше задължен да ревизира какво се случва, да подкрепи министъра на финансите като му каже: "Слушай, това не става ". Сега, в случай че не се задействат да оправят нещата, те ще подведат и премиера, който ще трябвада им поеме негативите. Бих му споделила: "Г-н министър председател, не допускайте това! " "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР